Önce İnsan Sonra Haber

ABD ayrılıkçı eğilimleri açıkça teşvik ediyor

Suriye’nin doğusundaki bu yasadışı ABD grubunun Kürt yöneticileriyle imzaladığı ve Amerikan petrol şirketine bağımsız Suriye topraklarında petrol üretme izni veren anlaşma, akla gelebilecek tüm uluslararası hukuk ilkelerinin ağır ihlali.

Dünya 19 Eylül 2020 Cumartesi / 4 yıl önce
ABD ayrılıkçı eğilimleri açıkça teşvik ediyor

Ekleyen: Kozmiktürk

Lavrov, ‘ABD'nin ayrılıkçı eğilimleri açıkça teşvik ettiğini’ açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı, bu sorunun sadece Suriye değil, komşu ülkeler için de ‘güncelliğini koruduğunu’ vurgulayarak ‘bölge için sonuçları felaket olabilir’ dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sputnik’e verdiği demeçte Suriye ve Libya'daki son duruma ilişkin soruları yanıtladı.

ABD'nin Suriye'ye uyguladığı Sezar yaptırımlarıyla ilgili bir soru üzerine Lavrov özetle şunları söyledi: “Plan, genel olarak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin yönetimine karşı boğucu bir araç olarak görmek istedikleri yaptırımların uygulanmasını öngörüyor. Aslında bu yaptırımlar, hem ABD’nin, hem de AB'nin ve Washington'un diğer bazı müttefiklerinin çok sayıda uyguladığı önceki yaptırım paketlerinde de olduğu gibi, elbette her şeyden önce sıradan insanlara, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin vatandaşlarına zarar veriyor. Suriye genelde Rusya, İran, Çin ve bazı Arap ülkeleriyle ticaret yapıyor, bu arada Suriye Arap Cumhuriyeti ile mevcut anormal durumun üstesinden gelme ve ilişkileri yeniden kurma ihtiyacını anlayan ülkelerin sayısı giderek artıyor. Körfez ülkeleri de dahil olmak üzere gittikçe daha fazla ülke, Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki büyükelçiliklerinin faaliyetlerini yeniden başlatma kararı alıyor ve giderek daha fazla ülke, bu boğucu yaptırımları sürdürmenin insan hakları açısından kesinlikle kabul edilemez bir hal aldığını fark ediyor.

İDLİB

“Genel olarak Suriye çözümü konusunda, elbette Astana formatı çerçevesinde Türk ve İranlı ortaklarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bu yakınlarda Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov ile Şam’ı ziyaret ettik. Orada Devlet Başkanı (Beşar) Esad ve bakanları, Astana üçlüsü huzurunda hükümet ile muhalefet arasında varılan anlaşmaların uygulanmasına olan bağlılıklarını teyit ettiler. Cenevre'de Anayasa Komitesi çalışmalarına yeniden başladı, yazı işleri komisyonu toplandı. Sahada da, özellikle de İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinde teröristlerin kontrol ettiği alan giderek daralıyor. Hükümetle diyaloğa açık normal muhalifleri Güvenlik Konseyi tarafından tanınan teröristlerden ayırma gerekliliğini de içeren Rusya-Türkiye anlaşmaları, istediğimiz kadar hızlı olmasa da aşamalı olarak yerine getiriliyor. Fakat Türk meslektaşlarımız bu anlaşmalara bağlı ve onlarla yoğun işbirliği yapıyoruz.

FIRAT'IN DOĞUSU

“Fırat'ın doğusundaki durum endişe verici, orada yasadışı olarak konuşlanmış Amerikalı askerler maalesef, aslında Kürtleri hükümete karşı kışkırtarak, Kürtlerin hükümetle diyalog başlatma konusundaki doğal arzularını bastırarak Kürtlerin ayrılıkçı eğilimlerini açıkça teşvik ediyor. Ve elbette, hem Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından hem de ABD’nin bu tür eylemlerinin Kürt sorunu konusunda yol açtığı patlama riski açısından endişelere yol açıyor. Bildiğiniz gibi bu sorun sadece Suriye değil, Irak, İran ve Türkiye için de güncelliğini koruyor. Elbette, bu bölgede böyle oyunlar çok tehlikeli. Amerikalılar artık alışkanlıktan, yönetilebilir olacağını umuduyla, kaosu yaratmaya yönelik bu tür eylemleri gerçekleştiriyor. Onlar uzaktalar, bu onları pek kaygılandırmıyor, ama bu ayrılıkçılık eğilimleri ilerletmeye devam ederlerse bölge için sonuçlar felaket olabilir.”

YASADIŞI PETROL ANLAŞMASI

“Ayrıca son zamanlarda, Suriye’nin doğusundaki bu yasadışı ABD grubunun Kürt yöneticileriyle imzaladığı ve Amerikan petrol şirketine bağımsız Suriye topraklarında petrol üretme izni veren anlaşma, akla gelebilecek tüm uluslararası hukuk ilkelerinin ağır ihlali. Dolayısıyla Suriye’de pek çok sorun var, yeterince var. Bununla birlikte, durum birkaç yıl öncesine kıyasla önemli ölçüde istikrar kazandı ve Astana formatının faaliyeti, hayata geçirilen girişimlerimiz elbette bu süreçte belirleyici rol oynadı. Şimdi gündemde, acil insani sorunların çözümü ve savaşın yıktığı ekonominin onarımı konuları yer alıyor. Bu yönlerde başta Çin, İran, Hindistan, Arap ülkeleri olmak üzere diğer ülkelerle aktif olarak diyalog içindeyiz.”

ABD RUSYA-AB İLİŞKİLERİNİ ZAYIFLATMA PEŞİNDE

Lavrov, ABD’nin iç siyasi mücadelenin özelliklerini, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) son zamanlar sıkça başvurduğu yaptırımları, Rusya’nın Aleksey Navalnıy olayındaki duruşunu ve Belarus’ta yaşananları değerlendirdi:

ABD’deki iç siyasi mücadele her zaman Cumhuriyetçiler ve Demokratlar için sergiledikleri duruşun sebebi olmuştur. Rusya’nın ABD’nin iç meselelerine müdahale iddiaları artık hâkim yerlerden birini işgal ediyor. Gerçi son haftalarda, hatta birkaç aydır, yerimizi Çin almış durumda. ABD’de bazı felaket süreçlerinin meydana gelmesi için her şeyi yapmaya çalışan düşmanlar sıralandığında Çin onurlu ilk sırada yer alıyor. Biz büyük ölçüde son yıllarda buna artık alıştık.

YAPTIRIM SOPASI

Seçim yarışında olabildiğince çok puan alabilmek amacıyla, uluslararası arenada ABD’ye ters düşen bir şeyler söyleyenlere karşı hiçbir şüphe veya utanç duymadan, haklı ve haksız yere yasadışı yaptırımlar uygulanması üzücü. Ve mevcut yönetimde gelişen bu yaptırım içgüdüsü, ama tekrar ediyorum Obama da bunu aktif olarak kullanırdı, maalesef Avrupa kıtasına da bulaşmış durumda. Avrupa Birliği de giderek daha fazla yaptırım sopasına başvuruyor. Bu nedenle vardığım sonuç çok basit, her bir ülkede seçimle yönetime gelen her bir hükümetle çalışmaya hazırız, bu ABD için de geçerli. Ama ABD ile, onları ilgilendiren konuları, sadece ve sadece eşit haklar, karşılıklı çıkarlar, çıkar dengesi arayışı temelinde konuşacağız. Bizimle ültimatom diliyle konuşmak anlamsız ve faydasız. Bunu anlamayan varsa hiçbir işe yaramayan politikacılardır.

ABD RUSYA-AB İLİŞKİLERİNİ ZAYIFLATMA PEŞİNDE

Belarus’ta yaşananlardan dolayı bizi cezalandırmak istiyorlar. Ayrıca Navalnıy olayından dolayı da bizi cezalandırmak istiyorlar. Benzer şeyleri daha önce de yaşadık. Şu aşamada her şey, Rusya-AB ilişkilerini mümkün olduğunca zayıflatma amacı etrafında dönüyor. Avrupa Birliği’nde, bunu anlayan ülkeler var, ama konsensüs, sözde dayanışma ilkesi uygulanmaya devam ediyor. Rus karşıtı agresif azınlığı temsil eden ülkeler bu ilkeyi kaba bir şekilde istismar ediyor.

lavrovabdayrılıkçılarıteşviksuriye