Önce İnsan Sonra Haber

16 Ocak... Türkmen Şehitleri Günü...

Şehit lider Abdullah Abdurrahman, 1913 yılında Irak’ın Kerkük şehrinde doğdu. 1941’de İngilizler’e karşı başlatılan milli mücadeleye katıldı.

Gündem 16 Ocak 2021 Cumartesi / 3 yıl önce
16 Ocak... Türkmen Şehitleri Günü...

Ekleyen: Kozmiktürk

Irak’ta Saddam rejiminin katlettiği Türkmen liderlerin aziz hatırasını yaşatmak için 16 Ocak tarihi, “Türkmen Şehitleri Günü” olarak kaydediliyor.

Irak Türkmenleri, Saddam rejimi tarafından şehit edilen Türkmen liderlerin aziz hatırasını yaşatmaya devam ediyor.

Saddam rejiminin yıkıldığı 9 Nisan 2003 tarihinden bu yana, huzura ereceğini düşünen Türkmen coğrafyasında durum ne yazık ki beklenildiği gibi olmadı. 2003 yılından bugüne kadar da Türkmenler binlerce şehit verdi. Musul, Telafer, Erbil, Kerkük, Tuzhurmatu, Bayat Köyleri, Amirli, Yengice, Diyale, Mendeli. Türkmenlerin aydınları ve önderleri bir araya gelerek, Telafer’den Mendeli ve Aziziye’ye kadar farklı zaman ve mekanlarda şehit düşen tüm Türkmen şehitlerini temsilen 16 Ocak gününü “Türkmen Şehit Günü” olarak anmak üzere ilan edildi.

16 OCAK 1980’DE NE OLMUŞTU?

QHA'nın haberine göre Irak’ta rejim, 16 Ocak 1980 günü, dönemin Irak Türkmenlerini temsil eden tek resmi kurum olan Türkmen Kardeşlik Ocağı Başkanı Albay Abdullah Abdurrahman ve milli dava arkadaşları; Doç.Dr. Necdet Koçak, Dr. Rıza Demirci ve iş adamı Adil Şerif 16 Ocak 1980 tarihinde Bağdat’ta “Türkmen olmak suçundan” idam edildi.

ŞEHİT LİDER ABDULLAH ABDURRAHMAN

Şehit lider Abdullah Abdurrahman, 1913 yılında Irak’ın Kerkük şehrinde doğdu. 1941’de İngilizler’e karşı başlatılan milli mücadeleye katıldı. 1948 yılında Türkmen Generalleri olan Mustafa Ragıp ve Ömer Ali Bayraktar ile birlikte Filistin’i kurtarma girişiminde bulundu.

Ordudan emekli olarak 1960 yılında kurulan Türkmen Kardaşlık Ocağı’nın başkanlığını yaptı. Bu görevini 12 yıl boyunca sürdürdü. Baas Partisi’nin Irak Türkleri’ne karşı yürüttüğü sindirme politikası sebebiyle, 1976 yılında, Türkmen Kardaşlık Ocağı’ndan uzaklaştırıldı. 1979 yılında tutuklanarak çeşitli işkencelere maruz kaldı. 16 Ocak 1980 tarihinde dava arkadaşlarıyla birlikte 67 yaşında idam edildi. Kerkük’te cenazesine katılacak olan halk daha fazla eziyyet görmesin diye, kendi vasiyeti üzerine cenazesi Kerbela şehrine defnedildi.

ŞEHİT DOÇ.DR. NECDET KOÇAK

Şehit Doç.Dr. Necdet Koçak, 7 Nisan 1939 tarihinde Kerkük’te doğdu. 22 Mart 1979 tarihinde “Türkçülük Suçu” isnat edilerek tutuklandı. 16 Ocak 1980 tarihinde Bağdat’ta Saddam rejimi tarafından idam edildi. Cenazesi Kerkük’te toprağa verildi.

ŞEHİT DR. RIZA DEMİRCİ

Şehit Dr. Rıza Demirci, 1928 yılında Kerkük’te doğdu. 7 Mayıs 1960 yılında Bağdat’ta kurulan Türkmen Kardaşlık Ocağı’nın kurucularındandır. Yüzlerce Türk öğrencinin en iyi şekilde eğitim tahsillerini sağladı. Irak’ta bulunan Türk nüfusunun yerleşim sahalarının tespitinde büyük çabalar harcadı. Mart 1979 tarihinde diğer dava arkadaşları ile birlikte tutuklandı. Ancak bugüne kadar ne cenazesi teslim edildi, ne de idamı doğrulandı. Kaderi diğer dava arkadaşları ile aynı olduğu için, kesin olmamakla birlikte Dr. Rıza Demirci’nin de infaz tarihi 16 Ocak 1980 kabul edilir.

ŞEHİT ADİL ŞERİF

Şehit Adil Şerif, 1928 yılında Kerkük şehrinde doğdu.

Kerkük’ten ayrılarak Bağdat’a yerleşen Şerif burada milli davaya, elinden gelen her türlü yardımı yapmaya devam etti. Mart 1979 tarihinde tutuklandı. 16 Ocak 1980 tarihinde diğer dava arkadaşları ile birlikte idam edildi. Cenazesi Bağdat’ta toprağa verildi.

Türkmen Şehitleri Günüırak