Önce İnsan Sonra Haber

ABD'den Çin'e uyarı.. Türkiye ve İsrail’le birlikte çalışıyoruz...

Sullivan, yeni haftanın ilk gününde İtalya’nın başkenti Roma’da Çin’in en üst düzey diplomatı Yang Jiechi’yle görüşecek.

Dünya 14 Mart 2022 Pazartesi / 2 yıl önce
ABD'den Çin'e uyarı.. Türkiye ve İsrail’le birlikte çalışıyoruz...

Ekleyen: Kozmiktürk

Rusya, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle ekonomi alanında Çin’le işbirliğinin artacağı mesajını verirken Amerika’dan Çin’e Moskova’ya yardımcı olmaması konusunda uyarı geldi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Pekin’i bu konuda uyardı.

Sullivan, Pekin’le doğrudan özel şekilde iletişim halinde olduklarını belirtti ve Rusya’yı desteklemenin sonuçları olacağını kaydetti.

Sullivan dünyada hiç bir ülkenin Rusya’ya bu ekonomik yaptırımlarda cankurtaran olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Sullivan, yeni haftanın ilk gününde İtalya’nın başkenti Roma’da Çin’in en üst düzey diplomatı Yang Jiechi’yle görüşecek.

Sullivan CBS televizyonuna yaptığı açıklamada da Rusya’nın kimyasal ve biyolojik silahlarla ilgili yaptığı açıklamalara dikkat çekti ve bunun Ruslar’ın bu silahları kullanmaya hazırlandığının göstergesi olduğunu söyledi.

Sullivan bu açıklamaları CNN televizyonuna yaptı ve açıklamalar Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov’un söylediklerinin ardından yaptı.

Siluanov, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada yaptırımların Moskova’nın yabancı bankalarda 300 milyar dolar değerinde altın ve dolara erişmesini engellediğini belirtti ve Pekin’e de bu konuda baskı olduğunu söyledi.

Rus Maliye Bakanı, Çin para birimi yuan cinsinden mevduatları da olduğunu kaydetti, Batılı ülkelerin Çin’e Rusya’yla ticarete kısıtlama getirmesi için baskı yaptığını söyledi ve mevduatlara ulaşma konusunda da Pekin’e baskı olduğunu kaydetti.

Siluanov, Çin’le ortaklıklarının işbirliğinin devamına olanak vereceğine ve aynı zamanda Batılı piyasaların kapanmakta olduğu bir dönemde işbirliğinin artacağına inandığını da söyledi.

Siluanov’un söyledikleri Ukrayna işgalinin başından bu yana Moskova’nın bu süreçte Çin’in yardımını arayacağını gösteren en net açıklama oldu.

Batılı ülkeler Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’yı bankalar arası güvenli mesajlaşma olarak bilinen ve bankalar arasında para transferinin düzgün şekilde gerçekleşmesini sağlayan SWIFT sisteminden çıkardı.

Ayrıca Rusya’nın Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya bankalarındaki Rus Merkez Bankası mevduatları da donduruldu.

Rus Merkez Bankası’nın hem Rusya’da hem diğer bazı ülkelerde toplam 630 milyar dolar değerinde mevduatı olduğu tahmin ediliyor.

TÜRKİYE VE İSRAİL...

Ukrayna devlet başkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak, arabulucular Rusya’yla barış müzakerelerinin çerçevesini ve yerini sonlandırmaya yaklaşırken ülkesinin Türkiye ve İsrail’le birlikte çalıştığını söyledi.

Bu arada Rus tarafı, Moskova ve Kiev arasındaki müzakerelerde önemli ilerleme sağlandığı bildiriyor.

VOA'nın haberine göre Podolyak, süreç sonuç verdiğinde bir görüşme olacağını söyledi ve bunun çok uzun süreceğini sanmadığını da kaydetti.

Ukrayna heyetiyle görüşmeyi yürüten Rus heyetinden Leonid Slutsky, müzakerelerde önemli ilerleme sağlandığını ve delegelerin kısa süre içinde bir metin üzerinde anlaşabileceğini söyledi.

Slutsky, görüşmelerdeki ilerlemenin gelecek günlerde imzaya kalabileceğini söyledi.

Ukrayna müzakere etmeye istekli olduğunu sürekli belirtiyor ancak bununla birlikte teslim olmayacağını ve ültimatom kabul etmeyeceğini kaydediyor.

Belarus’ta üç defa görüşen heyetlerin gündeminde daha çok insani konular ve siviller için çıkış koridorları vardı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Cuma günü görüşmelerde olumlu işaretler olduğunu söylemiş ancak ayrıntı vermemişti.

Cumartesi günü Kremlin, Rus ve Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin video formatında devam ettiğini belirtmişti.

ukraynaabdçinrusya