Önce İnsan Sonra Haber

Avrupa’ya Savaş geri döndü.. Berlin'de dev barış gösterisi..

Cumhurbaşkanlığı binası Bellevue Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ukraynalıların gösterdikleri cesaret ve sergiledikleri gücü, Almanya olarak takdir ettiklerini vurguladı.

Dünya 26 Şubat 2023 Pazar / 1 yıl önce
Avrupa’ya Savaş geri döndü.. Berlin'de dev barış gösterisi..

Ekleyen: Kozmiktürk

Berlin’de düzenlenen ve Almanya’nın Ukrayna’ya silah göndermesinin sonlandırılması ve savaşın bitirilmesi için müzakerelere geçilmesinin talep edildiği bir gösteriye, organizatörlerin verdiği sayıya göre en az 50 bin kişi katıldı.

Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sahra Wagenknecht ve feminist yazar Alice Schwarzer’in öncülüğünde açıklanan “Barış Manifestosu” adlı imza kampanyasının devamı olan protestoya, 10 bin kişinin katılması bekleniyordu.

Sol Parti içinde tartışmalı bir çizgiye sahip olan Wagenknecht ile Alice Schwarzer’in yaptığı çağrıya, değişik görüşlerden solcu ve barış yanlısı gruplar destek verirken savaşta, Rusya’ya destek veren aşırı sağcı çevreler de eyleme katıldı. Berlin’in dünyaca ünlü Brandenburg Kapısı önünde yapılan gösteride konuşan Wagenknecht, Ukrayna'ya silah sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu. Ukrayna ve Rusya’nın barış görüşmeleri için bir araya gelmesini isteyen politikacı, "Ukrayna'daki korkunç acılara ve ölümlere son vermek için başka çare yok" şeklinde konuştu.

Savaşın Avrupa'ya ve tüm dünyaya yayılma riskini "çok büyük" olarak nitelendiren Wagenknecht, Alman hükümetinin Ukrayna’ya silah desteği sağlayarak savaşın uzamasına ve büyümesine destek verdiğini öne sürdü.

Sahra Wagenknecht’in Alice Schwarzer ile iki hafta önce başlattığı "Barış Manifestosu " adlı kampanya kamuoyunda beklenenin üzerinde destek gördü. Değişik kesimlerden yüzlerce tanınmış simanın da altına imzasını koyduğu çağrı, şimdiye dek 640 binden fazla insan tarafından da imzalandı.

Manifestoda, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması eleştirilirken Alman hükümetinin, müzakereler ve barış görüşmeleri için aracı olması isteniyor. Kampanyaya aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin ve ırkçı Compact dergisinin de destek vermesi sonrasında birçok sol örgüt, bugünkü gösteriye katılmama çağrısında bulundu.

Ukrayna’ya Destek Etkinlikleri

Öte yandan dün ve bugün başta başkent Berlin olmak üzere Almanya’nın çeşitli kentlerinde Ukrayna ile dayanışma ve Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşa son vermesi için de gösteriler düzenlendi.

Berlin’de yüzlerce kişi Brandenburg Kapısı’nın önünde toplandı, tarihi kapı Ukrayna bayrağının renklerine büründü. Ukrayna’ya destek sloganları atan göstericiler, Ukrayna bayraklarının yanı sıra Rusya karşıtı afişler taşıdı.

Cumhurbaşkanlığı binası Bellevue Sarayı’nda düzenlenen etkinlikte Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Ukraynalıların gösterdikleri cesaret ve sergiledikleri gücü, Almanya olarak takdir ettiklerini vurguladı.

Almanya’nın savaşta taraf olmadığını, ancak bu savaşın Almanya’yı da yakından ilgilendirdiğini belirten Steinmeier, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın göbeğinde yeniden bir fethetme savaşı yaşanmaktadır. Avrupa’ya Savaş geri döndü” dedi.

VOA'nın aktardığına göre Steinmeier’in konuşmasından sonra video konferans yöntemiyle Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de kısa bir konuşma yaptı. Zelenski, Almanya’ya, diğer ülkelere, ABD’ye ve NATO’ya kendilerine verdikleri destek için teşekkür etti. Başbakan Olaf Scholz da savaşın yıldönümünde ülkesinin Ukrayna'ya verdiği desteğini yineledi. Scholz, Almanya'nın Ukrayna’ya sağlamayı taahhüt ettiği Leopard 2 A6 tipi ana muharebe tankı sayısını 14’ten 18’e çıkardığını da belirtti.

berlinbarışgösteri