Önce İnsan Sonra Haber

G7'den Çin'e, Sincan ve Tibet uyarısı..

Sincan ve Tibet'in uzak batı bölgelerinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili endişelerimizi dile getiriyoruz.

Dünya 21 Mayıs 2023 Pazar / 10 ay önce
G7'den Çin'e, Sincan ve Tibet uyarısı..

Ekleyen: Kozmiktürk

G7 liderleri yayımladıkları ortak bildiride, Çin yönetimine Sincan’daki faaliyetlerini durdurma çağrısında bulundu.

Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi'nde G7 liderleri Çin'in Sincan'daki müdahalelerine yönelik çağrıda bulundu. Yayımlanan ortak bildiride “Sincan ve Tibet'in uzak batı bölgelerinde yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili endişelerimizi dile getiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Pekin'den yanıt gecikmedi

G7 liderlerinin Çin'e yönelik yaptığı açıklamalarının ardından Pekin'den yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, G7 Liderler Zirvesi'ndeki Çin'e yönelik yaklaşımlarının hiçbir şekilde uluslararası güvenilirliği olmadığı ve bildirilerin Pekin'i hedef aldığı, Çin'in bu durumdan memnuniyet duyulmadığı kaydedildi.

UKRAYNA ÇAĞRISI

G7 liderleri yayımladıkları ortak bildiride, Çin yönetimine Ukrayna’daki savaşı durdurması için Rusya’ya baskı yapması çağrısında bulundu.

Japonya'nın Hiroşima kentinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi ikinci gününde devam ediyor. G7 liderleri Çin'e Ukrayna'daki savaşı sona erdirmesi amacıyla Rusya'ya baskı yapması yönünde çağrıda bulundu. Yayımlanan ortak bildiride, "Çin'in Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalini acilen durdurmasını ve askeri kuvvetlerini herhangi bir şart olmadan çekmesi için çağrıda bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Çin ve Tayvan arasında zaman zaman yaşanan gerilime de değinildi. Bildiride Çin'den Tayvan'daki egemenlik ihtilafına yönelik barışçıl çözüm yolu bulmasını istendi ve Doğu ile Güney Çin denizlerindeki durumla ilgili "ciddi endişeler" olduğunun altı çizildi. Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki geniş çaplı iddialarının yasal bir dayanağı olmadığı belirtilen bildiride, Çin'in bölgedeki askeri faaliyetlerine karşı olunduğu belirtildi.

İHA

G7çin