Putin'den Erdoğan yorumu: Sert görünebilir ama..
Rusya lideri, Aliyev ve Paşinyan ile 'sürekli' temas halinde olduğunu da açıkladı.

Ekleyen: Kozmiktürk
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dağlık Karabağ sorununda Türkiye ile aynı düşüncede olmadıklarını ve anlaşmazlıkları konusunda ödün verebilecekleri noktalar bulmaları gerektiğini söyledi. Putin, "Karabağ'da Türkiye ile anlaşmazlıklarımız var" dedi.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Valdai Kulübü’nün yıllık toplantısında yaptığı konuşmada Rusya ve Türkiye’nin Dağlık Karabağ konusunda anlaşmazlık yaşadıklarını, ancak anlaşmazlıkları aşmak için orta yolu bulmaları gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sert görünmekle birlikte esnek bir siyasetçi olduğunu belirten Putin, Erdoğan’ın Rusya’nın güvenilir bir ortağı olduğunu söyledi.
Putin ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da meydana gelen çatışmalarda Moskova’nın tahminine göre yaklaşık 5.000 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Çatışmalarda her iki taraftan da 2.000’den fazla kişinin öldüğünün sanıldığını kaydeden Putin, Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle günde birkaç kez Dağlık Karabağ konusunda telefonda görüştüğünü aktardı.
Dağlık Karabağ’daki yetkililer tarafından yapılan açıklamada 27 Eylül’den bu yana 874 askeri personelin ve 37 sivilin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Azerbaycan ise 61 sivilin hayatını kaybettiğini, 291 kişinin yaralandığını bildirmiş, ancak askeri kayıplara dair açıklama yapmamıştı.
Putin, ABD’nin Rusya’nın çözümde arabuluculuk etmesine yardım edeceğini de belirtti.
‘‘ABD ve Rusya’nın konumu değişti’’
Putin, ABD ve Rusya’nın dünyanın en önemli sorunları konusundaki tek karar alıcı olma konumunun değiştiğini, Çin ve Almanya’nın da dünyanın büyük güçleri arasına katıldığını kaydetti.
ABD’nin rolünün İngiltere ve Fransa’yla birlikte azaldığını söyleyen Putin; Pekin ve Berlin’in ise siyasi ve ekonomik yeni süper güçler olarak ortaya çıktıklarına dikkat çekti.
Putin, Washington’un Moskova ile küresel sorunları tartışma isteği duymaması durumunda Moskova’nın diğer ülkelerle bu konuları tartışmaya hazır olduğunu ekledi.
‘‘Yeni ABD yönetiminin diyaloğa açık olmasını umuyoruz’’
ABD’de 3 Kasım Başkanlık seçimlerine kısa süre kala Putin yeni yönetimin güvenlik ve nükleer silahlar konusunda diyaloğa açık olmasını umduğunu kaydetti.
Putin, dünyanın bir silah kontrol sistemi olmaksızın geleceğinin olmayacağını kaydetti. Anlaşmanın uzatılmaması halinde Rusya’nın güvenlik sorunu yaşamayacağını da sözlerine ekledi.
Washington geçen hafta Rusya’nın 2010 yılında imzalanan ve süresi Şubat ayında dolacak olan Yeni Stratejik Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması’nın (New START) koşulsuz olarak bir yıl uzatılması teklifini reddetmişti. Anlaşma nükleer savaş başlıklarının ve onları taşıyan füze ve bombardıman uçaklarının sayısının her iki ülke tarafından da sınırlandırılmasını öngörüyor.
Son olarak hem Washington hem de Moskova’dan yapılan açıklamalarda anlaşmanın uzatılması konusunda uzlaşı yoluna girildiği belirtilmişti.
Putin, zehirlenen Rus muhalif Alexei Navalny ile ilgili de konuştu ve ‘‘Rusya’da biri Navalny’yi zehirlemiş olsaydı Almanya’da tedavi olmasına da izin vermezdi’’ dedi.
Navalny 20 Ağustos’ta Sibirya’dan havalanan bir uçakta rahatsızlanmış ve daha sonra tedavi için hava yoluyla Berlin’e taşınmıştı. Alınan kan örnekleri Navalny’nin Sovyetler Birliği döneminden kalma Noviçok türü bir sinir gazıyla zehirlendiğini ortaya koymuştu.
AŞIDA 100 MİLYAR DOLAR KAZANMA HEDEFİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde koronavirüse karşı geliştirilen aşıların dünya pazarında 100 milyar dolar ciroya ulaşabileceği tahminini dile getirdi. Rusya Sanayiciler ve İşverenler Birliği ( RUIE ) yönetim kurulu üyeleriyle görüşmesinde Putin, iş dünyasına gerekli miktarda aşırı üretimi için "daha geniş katılım göstermeleri" çağrısında bulundu.
Putin, üçüncü COVID-19 aşısının da yakında Rusya'da tescil edileceğini hatırlattı, tüm ilaçların etkili bir şekilde çalıştığını söyledi ve "Bu hem iyi bir iş, hem de parlak bir insani ürün" dedi.
Rus lider ayrıca, Rusya'nın yabancı ülkelerdeki işletmelerde kendi koronavirüs aşısının üretimini organize etmeye hazır olduğunu ancak ilk aşamada Rusya içinde aşılamanın öncelikli bir görev olmaya devam ettiğini belirtti.
Bu arada Putin hükümetin koronavirüs salgını nedeniyle sert kısıtlamalar içeren yeni uygulamalar planlamadığını duyurdu. Ülkede günlük yeni vaka ve can kaybı rekoru kaygı yaratırken, Rus lider kamuoyunun merakla beklediği değerlendirmesini yaptı.
Türkrus'un aktardığına göre Putin, "Genel karantina konusuna gelince. Bunu yapmayı planlamıyoruz. Hükümetin de böyle bir planı yok. Her ne kadar hastalananların sayısında maalesef artış olsa da, doktorlarınız bununla mücadele etmeye başladı" dedi.
Rus lider salgınla mücadele etmek için temel yolun tüm ülkede aşılama yapılması olduğunu vurguladı.
Putin ayrıca salgın yüzünden artan küresel sıkıntılara dikkati çekerek, "Dünya ekonomisi bu nedenle yeni ve ağır sorunlarla karşılaşabilir" dedi.