Önce İnsan Sonra Haber

Savaşta Noel.. Ukrayna-Rusya Noel ayrılığı..

Sanatçılar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı sırasında 24 Aralık'ta Kharkiv bölgesinde Ukrayna Ulusal Muhafızları askerlerinin mevziinde moral verdi.

Dünya 26 Aralık 2022 Pazartesi / 1 yıl önce
Savaşta Noel.. Ukrayna-Rusya Noel ayrılığı..

Ekleyen: Kozmiktürk

Rusya ile savaş kızışmaya devam ederken, bazı Ukraynalılar için Noel her zamankinden daha erken geldi.

En azından bazı Ortodoks Ukraynalılar, kutsal günün tipik olarak anıldığı 7 Ocak yerine - dünyadaki diğer birçok Hıristiyanla birlikte - Noel Pazarına uyandı.

Rusya ile devam eden savaş nedeniyle Ukrayna'nın bazı kesimleri, Vladimir Putin liderliğindeki ulusla bir kutlamayı paylaşmaktan vazgeçmek istedi.

Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin liderliği, bu yıldan itibaren 25 Aralık'ta ibadet edenlere Noel'i kutsadı. Bazıları için tarih değişikliği, Rus kültürü ve dininden uzaklaşmayı temsil ediyor. Hatta Kiev'in varoşlarındaki bir köy, yakın zamanda Noel tatilini öne çıkarmak için oy kullandı.

Bobrytsia'dan 33 yaşındaki Olena Paliy, "24 Şubat'ta başlayan büyük ölçekli işgal, bir uyanış ve artık Rus dünyasının bir parçası olamayacağımızın anlaşılmasıdır" dedi.

Yerel yetkililer, Noel gününde, kısmen işgal altındaki Donetsk bölgesindeki Kramatorsk şehrinin bir sanayi bölgesine üç füze isabet ettiği için çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Ülkenin başka yerlerinde de vatandaşlar kutsal saydıkları günü kutlamaya çalıştı.

Kiev bölgesinde, Bobrytsia'daki insanlar daha önceki siren seslerine rağmen Pazar günü ilk Noel ayini için toplandılar. 

nytpost'un haberine göre Rahip Rostyslav Korchak vaazında "Tatil ruhta doğduğu için hiçbir düşman tatili elimizden alamaz" dedi. "İsa Mesih"ten çok "savaş", "askerler" ve "kötülük" sözcüklerini kullandı.

Komşu ülkede Ortodoksluğun gücünü iddia eden Rus Ortodoks Kilisesi, eski Jülyen takvimini kullanıyor; çoğu kilise ve laik grup Gregoryen takvimini benimsemiştir.

Ortodoks Kilisesi veya Ukrayna Meclisi, Aralık ayında yerel kilise rektörlerine ve topluluklarına Noel'i kutlayacakları tarihi seçmeleri için onay verdi. Karar, yıllarca süren tartışmalardan sonra geldi, ancak aynı zamanda Rusya'nın işgali tarafından da desteklendi.

ukraynanoel