İYİ Parti, Akşener.. Vitrini yenilerken, sürprize de hazırlanıyor..
Merkezde duran ve toplumun sorunlarını merkeze alan bu duruş kendi içinde tartışmaları bırakıp duruştaki bu makul olanı topluma taşıdığı oranda iktidara yaklaşıyor.

Ekleyen: Kozmiktürk
FATİH ERBOZ yazdı..
Mevcut olan mı, makul olan mı?
Türkiye, 2023 seçimlerine giderken mevcut olan mı, makul olan mı sorusuna cevap arıyor. İYİ Parti son dönemde gerçekleştirdiği katılımlarla dikkatleri çekse de Genel Başkan Akşener’in Türkiye çapındaki ilçe gezilerinin ardından makul olan parti olarak, merkez sağa yerleşmeye başladı.
Zira 2017 yılında parti kurulmadan önce 2015 yılında MHP içinde başlayan Akşener’in genel başkanlık adaylık sürecinin ardından özellikle tabanda MHP- İYİ Parti ayrışması yaşandı, bu süreç devam ediyor gibi görünse de iki parti artık kendi yollarını çizmeye başladı.
Bu, ittifaklar olmasa da böyle olacaktı. 2017 yılında İYİ Parti kurulduğunda, MHP’den çıkan muhalefet olarak tanımlanırken, aynı zamanda Türkiye’nin merkez siyaset temelinde muhalefeti olarak görüldü.
2017 yılından bu döneme kadar süren milliyetçi- muhafazakar ikilemini Akşener, partinin üzerinden Türkiye gezilerinde kullandığı bizi ayrıştırdılar, şucu bucu yaptılar diyerek, ayrıca esnaflara, çiftçilere, iş adamlarına ziyaretler gerçekleştirerek DYP-ANAP çizgisine getirdi.
Merkezdeki siyaset boşluğunu doldurmak amacıyla adım atan Akşener, aynı zamanda karşıt kutupları ortadan kaldıracak parti anlayışı üzerinden, sosyal ve ekonomik politikalarla desteklemek istedi. Akşener, AKP’li yılların unutturduğu ve kutuplaştırıcı siyaset ile dağıttığı merkez sağ seçmeni bir araya getirmek konusunda mesafe alma çabasında.
Gittiği her yerde sorunları ve çözümleri öncelerken, vatandaşa somut öneriler sunuyor. Taban fiyat açıklaması bunun en güzel örneği. Esnaflara yönelik yardım vaatleri yine aynı. Akşener, sözü uzatmıyor, örneklendirip somutlaştırıyor. Kadınları da sürekli yanında tutmayı bir şekilde başardıkça, gençlere açılması daha kolay oluyor. Yani her yerde makul olanı söyleyen abla portresini topluma yerleştirme çabasını sürdürüyor.
Gazete diken adlı internet sitesinde İyi Parti nedir yazısını kaleme alan Dağhan Irak, İYİ Parti’yi eski Türkiye olarak ele alırken, “‘İyi Parti nedir?’ sorusunun cevabı aslında ‘İyi Parti, Eski Türkiye’dir‘ olabilir. Bu bağlamda, İyi Parti’nin ortağı olduğu iktidarın Türkiye tahayyülünün kerteriz noktasının, 12 Eylül sonrasında kurulan milliyetçi-merkeziyetçi-muhafazakar-laik devlet-ordu-serbest piyasa ittifakı olduğu söylenebilir. (27 10 2021)
Eski Türkiye tanımı bir kenara ( Türkiye Cumhuriyeti’nin eski yenisi olamaz), İYİ Parti’nin bu tanım üzerinden son dönemde tabanı ciddi oranda genişliyor. Anketler de bunu gösteriyor. İktidar- muhalefet arasındaki kısır döngüyü kırma anlayışı makul olan budur söylemleriyle yaygınlaştırıyor. TBMM’ye gelen tezkerelerde İYİ Parti’nin CHP’den hızla ve keskin çizgilerle ayrılması da makul olan konusunda parti imajını güçlendiriyor.
HDP ile çatışmak yerine, HDP ile arasına net çizgi koyarken, ideolojik tartışmaları siyasetten uzak tutacak çizgi izliyor Akşener.
Akşener, DYP’nin hayat bulduğu köylü-çiftçi-esnaf, işçi üzerinden ete kemiğe büründürmüş durumda. Akşener’in, Atatürk, cumhuriyet, laik ile bütünleşmiş parlamenter sistem söylemleri ve sürekli olarak, siyasetçi seçmenin ayağını gelir sözleri merkezi ete kemiğe büründürdü.
MHP muhalefeti olmak yerine, merkez sağ parti olmayı tercih ettiğini artık gizlemeyen bir duruş ile siyasette boy gösteriyor İYİ parti. Parti kulisleri de zaten kendine özgüveni her fırsatta dışa vuruyor.
HDP ile aynı noktada durmayız derken İYİ Parti kurmayları sadece MHP ile olan geçmişini değil toplumun genel hassasiyetine dikkat çekiyor. Ancak bunun yanı sıra Kürt seçmeni de el üstünde tutmayı ihmal etmiyor.
İYİ Parti’nin kuruluşunda TBMM’de Yusuf Halaçoğlu, Ümit Özdağ, Aytun Çıray, İsmail Ok ve Nuri Okutan vardı. Bu isimlerin duruşuna bakıldığında zaten partinin tanımı kendiliğinden ortaya çıkıyor. Yani, milliyetçi, laik ve muhafazakarlığı bünyesinde rahatlıkla barındırabilecek ve Türkiye’ye makul gelen bir çizgi mevcut. Dolayısıyla merkezde duran ve toplumun sorunlarını merkeze alan bu duruş kendi içinde tartışmaları bırakıp duruştaki bu makul olanı topluma taşıdığı oranda iktidara yaklaşıyor.
Bunu da sahada en iyi gözlemleyen Meral Akşener olduğu için vitrini yenilerken, sürprize de hazırlanıyor.
HDP millet ittifakına seçimleri kazandırmada katkı yapabilir ama, İyi Parti iktidarı alıp getirir fikrini vurguluyor İYİ Parti mensupları.
Özal’ın hayalindeki dört eğilimli partiyi, Tansu Çiller’in batı değerleriyle bütünleşmiş Anadolu vitrinini temel alan DYP’sini, Erdoğan’ın her defasında uzakta kaldığı muhafazakar demokrasisini Akşener inşaa etme noktasında mesafe almak istiyor.
Akşener, mevcut olan mı, makul olan mı tercihini seçmenin önüne götürerek bu seçimlere sürpriz imza atmak istiyor.