Önce İnsan Sonra Haber

Erdoğan listeleri tek tek inceliyor..

Erdoğan’ın milletvekili listelerini tek tek incelediği ve adaylar ile bire bir temas içinde olduğu ileri sürülüyor.

Gündem 23 Mart 2023 Perşembe / 1 yıl önce
Erdoğan listeleri tek tek inceliyor..

Ekleyen: Kozmiktürk

Fatih Erboz-Kozmiktürk

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçim öncesinde iki büyük ittifak Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı adaylar belli olduktan sonra Meclis çoğunluğu için hesapları sil baştan yapmaya başladı. Her iki ittifakta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması halinde Meclis çoğunluğunu elde edebilmek için liste hesabı yapmaya başladı.

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ve milletvekili genel seçimleri öncesinde 6 Şubat’ta Kahramanmaraş Elbistan’da meydana gelen büyük depremin ardından ve sonrasında yaşanan gelişmelerle birlikte hesaplar baştan ele alınmaya başladı. İki büyük ittifak Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı karargahlarında Meclis çoğunluğunu elde edebilmek için yoğun mesai sürüyor. Cumhur ittifakı kulislerinden edinilen bilgiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve parti kurmaylarının 2019 yılının Mart ayında yapılan yerel seçimlerde hataların tekrarlanmaması için titiz bir çalışma içinde oldukları ifade ediliyor.

Erdoğan’ın milletvekili listelerini tek tek incelediği ve adaylar ile bire bir temas içinde olduğu ileri sürülüyor. Cumhur ittifakı yetkilileri 2019 Mart ayında AKP’nin seçimi kaybetmediğini, ancak adayların hesapsız seçilmesi nedeniyle büyükşehirlerde belediye başkanlıklarının kaybedilmesi nedeniyle Erdoğan’ın adayların belirlenmesi konusunda çok hassas davrandığını belirtiyor. AKP kulisleri 2019 Mart’ında ciddi bir oy kaybı olmadığını, belediye meclislerinin kazanıldığını ancak belediye başkanlıklarının kaybedilmesi nedeniyle havanın değiştiğini belirtiliyor.

Erdoğan’ın pandemi dönemiyle birlikte partinin tüm kadrolarının sahadan uzak kalması nedeniyle rahatsız olduğu bu nedenle tamamıyla teşkilatın içinden ve illerde vatandaşın sempatisini kazanmış kişileri aday göstermek için mesai yürüttüğü kaydediliyor. Son dönemde Erdoğan’ın AKP’li milletvekilleri ve partililerin vatandaştan uzak kalmalarından, teşkilatlarda istenilen performansın sağlanamaması nedeniyle çok rahatsız olduğu bu nedenle vatandaşın gözünde bizden biri diyebileceği adayları listelere koymak istediği de ileri sürülüyor.

AKP’de kurmayların üç senaryo üzerinde yoğunlaştıkları ifade ediliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalması durumunda Meclis çoğunluğunun kesinlikle elde edilmesi senaryosu üzerinde çalışılıyor. Cumhurbaşkanının tekrar seçilmesi durumunda Meclis çoğunluğunun kesinlikle tekrar elde edilmesi için de çalışmalar detaylı bir şekilde yürütülüyor.

Cumhurbaşkanlığının kaybedilmesi durumunda ise yine Meclis çoğunluğunun elde edilmesi ve böylelikle Meclis çoğunluğu ile üstünlüğü elde etme konusunda da ayrıca bir senaryo üzerinde çalışıldığı iddia ediliyor. Cumhur ittifakının 330 civarında milletvekili hesap ettiği de kulislerde konuşulanlar arasında. Cumhur ittifakının bir diğer partisi MHP’nin ise milletvekili adaylarını ağırlıklı olarak teşkilattan belirlemesi bekleniyor.

Millet ititfakı partilerinde de Meclis çoğunluğu üzerine yapılan aritmetik doğrultusunda liste çalışmaları sürüyor. CHP parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre CHP’de mülakat çalışmaları ve belirlenen ekiplerin liste üzerinde ön hazırlıkları sürüyor. CHP Meclis çoğunluğunu muhalefetin elde etmesi için liste çalışmalarını il il özel olarak planlıyor. Milletvekili adaylarına da özel çalışma programları hazırlanıyor. Seçim simülasyonları ise düzenli olarak yenileniyor. CHP’nin de ağırlıklı olarak teşkilat isimleriyle seçime gitmesi beklendiği belirtiliyor.

İyi Parti’de ise son dönemde yaşanan ciddi oy düşününün kapatılması için flaş isimlerin partiye katılması ve parti vitrinin yeniden düzenlenmesi çalışmaları bizzat İyi Parti Meral Akşener’in koordinatörlüğünde yürütülüyor. İyi Parti kulislerinde özellikle altılı masada yaşanan kriz sonrasında anketlere yansıyan sonuçların yüzleri düşürdüğü, Akşener’in ise vakit kaybetmeden B planını devreye soktuğu ifade ediliyor. İyi Parti’de cumhurbaşkanı adaylığı belirlenmesinde yaşanan tepkilerin ise kişisel tepkiler olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Bu arada her iki ittifakın partileri de cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak yapılan anketleri yakından takip ettiği kulis bilgileri arasında. Buna göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalma ihtimali her iki ittifakının parti kulislerinde konuşulurken Cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın son dönemde beklenenin üzerinde oy artışı sağladığı ve hesapların değişebileceği ileri sürülüyor.

seçimhesaplar