Önce İnsan Sonra Haber

Türk ve Mısır istihbaratçıları görüştü..

Bölgesel bir kaynak, iki ülkenin istihbarat heyetlerinin hafta sonu Mısır'da biraraya geldiğini söyledi.

Gündem 28 Kasım 2022 Pazartesi / 1 yıl önce
Türk ve Mısır istihbaratçıları görüştü..

Ekleyen: Kozmiktürk

Yıllar süren gergin dönemden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi'nin geçen hafta el sıkışmaları, iki ülkenin istihbarat yetkilileri arasında arka kapı diplomasisi yürütme kapısını araladığı belirtiliyor. Söz konusu değerlendirmeyi Reuters haber ajansına konuşan iki kaynak yaptı.

Adının açıklanmaması şartıyla konuşan ve konuya ilişkin bilgi sahibi olan bölgesel bir kaynak, iki ülkenin istihbarat heyetlerinin hafta sonu Mısır'da biraraya geldiğini söyledi.

Üst düzey bir Türk yetkili olan ikinci kaynak, Türkiye ve Mısır heyetleri arasında "ciddi" görüşmelerin başladığını, iki ülkenin askeri, siyasi ve enerji projeleri de olmak üzere ticari meseleleri ele alacaklarını kaydetti.

Türk hükümeti, Mısır'daki görüşme konusunda yorumda bulunmadı. Mısır Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin yorum talebini yanıtsız bıraktı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara ve Kahire'nin tam diplomatik bağları yeniden kurabileceğini ve "önümüzdeki aylarda" karşılıklı büyükelçi atayabileceğini belirtti.

Türkiye ve Mısır arasındaki diplomatik bağlar, Sisi'nin 2013 yılında Mısır Genelkurmay Başkanı olduğu sırada Müslüman Kardeşler üyesi Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren darbeye imza atmasından bu yana gergindi. Erdoğan, Mursi'ye güçlü destek veriyordu.

Erdoğan ve Sisi, geçen hafta Katar'da düzenlenen Dünya Kupası sırasında el sıkışmış, Kahire bu gelişmeyi, ikili ilişkilerde yeni bir başlangıç olarak tanımlamıştı.

Mısırlı bir istihbarat kaynağı ise Kahire'deki heyetlerin ortak güvenlik meselelerine ilişkin bakış açılarını nasıl birbirine yaklaştıracaklarını ele aldıklarını söyledi. Kaynak, bu meseleler arasında, merkezi Türkiye'de bulunan, Müslüman Kardeşler'le bağlantılı ancak Mısır hükümetine muhalif medya kuruluşları da bulunduğunu söyledi.

Bölgesel yakınlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftasonunda, kendisinin Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Katar'da 45 dakika kadar konuştuğunu, Mısır'la ilişkileri inşa etme sürecinin iki ülkenin bakanları seviyesinde başlayacağını ve buradan gelişeceğini söyledi.

Üst düzey Türk yetkili, Türkiye ve Mısır'ın "özellikle Afrika başta olmak üzere bölgesel konularda ciddi işbirliğine girebileceğini" kaydetti.

Türkiye'nin Libya'yla olan denizcilik anlaşmasına, enerji projelerine, hidrokarbon kaynakları arama faaliyetlerine ve Akdeniz'deki boru hatlarına işaret eden kaynak, iki ülkenin "kısa süre içinde" ticari, askeri ve siyasi konuları ele almaya başlayacaklarını belirtti.

Kaynak, büyükelçi atamalarının ve Erdoğan ile Sisi'yi yeniden biraraya getirmek için temasın "yakın gelecekte" gerçekleşeceğini, Türkiye'nin Mısır'a yönelik yaklaşımının, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'la bağları yeniden canlandırma çabalarına benzeyeceğini kaydetti.

İki ülke, Türkiye'nin Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Suudi Arabistan ve Mısır'la gerginlikleri yatıştırma çabaları kapsamında, üst düzey dışişleri bakanlığı yetkilileri arasında danışmalara geçen yıl başlamıştı.

Ankara, bu çabalar kapsamında Türkiye'de faaliyet gösteren muhalif Mısır televizyon kanallarının Mısır'a yönelik eleştirilerini yumuşatması talebinde bulunmuş, Mısırlı yetkililerse uzlaşma konusunda temkinli olmaya devam etmişti.

Kahire, bölgesel diplomatik bir anlaşmazlık sonrasında Katar'la bağları onarma konusunda çok daha hızlı adımlar atmıştı.

türkiyemısıristihbaratçılargörüşme