Yine yeniden kozmikturk.com da yazılar yazmaya başlayacağıma gerçekten çok sevindim. Ara verilen bu sürede bir devlet üniversitesinde iktisat doktorasına başladım. 3,71 ile bölüm birincisi oldum ve yeterlilik aşamasına geldim. Tabi bu sefer daha akademik ve daha bilinçli bir şekilde iktisat ağırlıklı yazmayı düşünüyorum. Mesela MB politikaları. Brüt rezervleri 90 milyar dolara düşen ve başına benim gibi henüz doktorası devam eden birini getirdikleri MB. Eskisi baskılara dayanamadı gitti. İşin esası ne baskısı derseniz: Faizleri düşürme yönündeki dayatmalar derim. Allahtan yapmadı. Enflasyonun zirve yaptığı bu günlerde, eğer MB 1.5,2 sene önceki baskılara boyun eğip faizleri düşürseydi, bugün bir beş puan daha yukarıdaki rakamları konuşurduk. Çözüm ise önce heteredoks, sonra ortodosk politikaları uygulamak derim. İktisat dili ile bunları gelecek yazımda izah edeceğim.
Gelelim son duruma…
MB para piyasası kurulu, faiz artırmak yerine bana göre suni tedbirlerle idare etmektedir. Örneğin, üst bant olarak kullanılan geç likidite penceresini 75 baz puanlık artış ile birlikte 11.50'ye yükselterek, bankaların MB den borçlandığı ağırlıklı fonlama maliyeti artırması. (Tabi ki bu seviye de %11'in üzerine çıkan enflasyonu karşılayacak düzeydedir.). Evet bu karar mevcut şartlar altında, son derece rasyoneldir. Ayrıca bu karar son dönemde azalan volatiliteyi daha da aşağı itmiştir. Tabiki kurdaki geri çekilmenin de piyasalar açısından olumlu karşılanan bu karar ile direk bağlantısı bulunmaktadır.
Yalnız bu hamleler, piyasa beklentisinin ötesine pek geçemez. Geç likidite penceresini artırmak, teknik bir hamledir. Zaten bu enstrümanı sadece son 3 aydır konuşmaktayız. Evet, sağlıksız fiyat oluşumları eğilimi sürdüğü sürece ilave parasal sıkılaştırmalar gerekli. Ama yeterli değildir. Sadece TL’ nin direnci artar. FED faiz artımına gittiği anda ise geç likidite penceresi tek başına işe yaramaz. Dahası, piyasa sıkılaştırması çerçevesinde efektif fonlama oranını artırmak enflasyondaki yükselişe çare olmaz. Ama MB yetkilileri, mayıs ayı tepe noktası olur, sonra zaten hem mevsimsel hem de konjokturel olarak enflasyon inişe geçer diye düşündüğünden işte böyle palyatif tedbirler ile idare etmeyi tercih ediyor. İyi de ülke riski artmış, sendikasyonlar ve sıcak para girişi azalmış, AB ve ABD ile kavgalı hale gelmiş, ihracatı son beş senedir yerinde sayan birde üzerine geçen seneki yanlış Rusya politikası nedeni ile 20 milyar dolara ulaşan zarar ve Suriyelilerin de 25 milyar dolara ulaşan maliyetini ekleyin. O zaman neden süratle önce yapısal reformlar ve enflasyonu yüzde 5 lere indirecek heteredoks politikalar ve sonrası Ortodoks politikalar dediğimi anlarsınız.
Tekrar merhaba, sağlıcakla kalın.