Önce İnsan Sonra Haber

Bugün Emekliler Günü.. Emekliler için adım atın..

Emeklilerimiz halk ekmek büfelerinde ucuz ekmek almak için sıra beklerken, pazara gidip boş fileyle dönerken hiç mi vicdanınız sızlamıyor ya?

Gündem 30 Haziran 2022 Perşembe / 2 yıl önce
Bugün Emekliler Günü.. Emekliler için adım atın..

Ekleyen: Kozmiktürk

Kozmiktürk-Haber Merkezi

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan milletvekilleri parti görüşleri ekseninde anlatımlarda bulunurlar. Vekillerin sözlerinde siyaset vardır ama çoğu zaman da yaşananlarla paralellik gösteren bilgi, eleştiri ve öneriler de bulunur. Meclis tutanakları ders kitabı gibidir.

İşte o okulun kürsüsünde meramını anlatan milletvekillerinin açıklamalarından bazı çarpıcı örnekler. Pahalılık, yoksulluk cümlelere dökülmüş..

İsmail Koncuk Meclis'in saygın isimleri arasındadır. Emekçileri, emeklileri her zaman hatırlatır. Yine öyle yaptı. İşte sözleri:

"Emekliler Günü, bütün emeklilerimizin Emekliler Günü'nü kutluyorum, hayırlı uğurlu olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

Tabii, bizim Adana'da bir laf var: "Kuru kuruya gadanalım." derler, sizde de söylerler muhtemelen "Kuru kuruya gadanalım." Hükûmet de maalesef, emeklileri zaman zaman gündeme getirir, bir şeyler verdiğini söyler ama gerçek hiç de öyle değildir. Bakın, burada emeklilerin ekonomik durumlarının düzeltilmesi için defalarca teklif verildi, ben de intibak yasa teklifi vermiştim ki intibak yasa teklifini düzeltmek hem iktidar olmanın gereği hem aklın hem vicdanın gereği.

Neydi, tekrar hatırlatmak istiyorum: 2000'den önce emekli olanlar farklı maaş sistemine tabi, 2000-2008 arasında emekli olanlar farklı bir maaş sistemine tabi, 2008'den sonra emekli olanlar farklı maaş alıyorlar. Şimdi böyle bir karmaşa var, iktidar bu karmaşayı seyrediyor ama düzeltmek adına hiçbir adım atmadı ve burada İYİ Parti olarak verdiğimiz kanun teklifini de maalesef, iktidar partisi milletvekilleri reddettiler ki yaklaşık 7 milyon insanı, emekli, dul ve yetimleri ilgilendiren bir kanun teklifi olmasına rağmen elinizi vicdanınıza koymadan maalesef reddettiniz ve bu karmaşa hâlâ devam ediyor.

Bakın, yarın, Kurban Bayramı'nı kutlayacağız, emeklilerimize yine emekli ikramiyesi verilecek yani yaklaşık 13 milyon emekli 1.100 TL bayram ikramiyesi alacak. Bayram ikramiyesi uygulaması 2018 yılında çıkarıldı, çok doğru ve geç atılmış bir adımdı; 1.000 olarak çıkmıştı Sayın milletvekilleri, 1.000 lira olarak. Bakın, o günkü 1.000 liranın bugünkü alım gücü 250 TL civarında. 1.000 lirayla, 2018 yılında bir kurban alabilen emekli, bugün bir kurbanın bir budunu ancak alabiliyor ve sadece 100 lira zam yaptınız; bakın, 100 lira. Bekliyoruz İYİ Parti olarak... Sayın Cumhurbaşkanı geçtiğimiz pazartesi günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında bir açıklama yapar, en azından, emeklilerimize verilen bayram ikramiyesinin bir küçükbaş kurban almaya yeter seviyeye çıkarılması konusunda bir açıklama yapar diye bekledi bütün emeklilerimiz ama ses yok; 1.100 TL. Yahu, 2018 yılında 1.000 lira olan parayı aradan geçen dört yılda 100 TL artırmak hangi akla, hangi vicdana sığar; bunu kabul edebilmek mümkün değildir.

Bir de emekli olamayanlar var sayın iktidar partisi milletvekilleri, değerli Ak Partililer, emekli olamayanlar var. Onunla ilgili de burada kanun teklifi verdik; 70 yaşına gelmiş "Hâlâ torunumun, kızımın, oğlumun verdiği harçlıkla geçimimi sürdürüyorum." diyen, emekli olamayan BAĞ-KUR tescil mağdurları ve bu teklifimizi de reddettiniz maalesef. Emeklilerimiz halk ekmek büfelerinde ucuz ekmek almak için sıra beklerken, pazara gidip boş fileyle dönerken hiç mi vicdanınız sızlamıyor ya? "Emekliler için bir adım atalım, onları insanca yaşam seviyesine getirelim." diye hiç mi akıl etmiyorsunuz, hiç mi düşünmüyorsunuz?

2.500 lira verdiğiniz emekli maaşını 3.000 TL'ye çıkarsanız ne olur ya?

Dün su faturası geldi, şöyle baktım, 268 lira. Ben milletvekili olarak ödüyorum, sıkıntı yok, bunu emekli de ödüyor, telefonunu ödüyor, ev kiralıksa zaten 2.000 liradan aşağı bir ev bulabilmeniz mümkün değil; ya, bu emeklilerimiz nasıl yaşıyor? Bu 13 milyon insan ne yapıyor? Bunlara bizim vefa borcumuz var. Yani o ekmek büfesinin önünde yağmurda sıra bekleyip "1 lira kârım olsun." diye sıra bekleyen emeklimizin hali pür melalini görmeyen iktidarın neyin iktidarı olduğunu, kime hizmet ettiğini millet olarak görüyoruz, seyrediyoruz."

Emekliler için şimdi de Engin Altay'ın sözlerine kulak verelim:

"Eminim ki 2 evladınız arasında ayrım yapmazsınız, devlet babanın da böyle olması lazım. Şimdi, temmuz ayında emekliler muhtemelen yüzde 40 civarında enflasyon kaynaklı bir zam alacak. Peki, şimdi cuma günü Genel Kurula gelecek torba yasa teklifinde de en düşük emekli maaşı 2.500 liradan 3.000 liraya çıkıyor.

Şimdi, 2'si de emekli, orta yerde bir enflasyon canavarı var, bir yangın var; birine yüzde 40 zam veriyorsun, birine yüzde 20, bunun neresinde adalet var? Yani biraz önce verdiğim örnekte olduğu gibi bu şuna benziyor: Bir babanın bir evladına kuru ekmek verip bir evladına ekmek içi döner vermesine benziyor; bunu Allah da kabul etmez, kul da razı olmaz. Ben, bu vesileyle yüce Genel Kurula buradan çağrıda bulunmak istiyorum: Cuma günün görüşeceğimiz 3600'ü de kapsayan torbada en düşük emekli maaşı noktasında hep birlikte bir adım atalım. Bunu yapmak zorundayız, yoksa büyük bir ayıp, büyük bir günah işlemiş oluruz.

Öte yandan asgari ücret. Eveleyip gevelemeye gerek yok efendim.

1 Ocak 2022'de verilen 4.253 lira asgari ücret açlık sınırının yüzde 6 fazlasıdır yani 240 lira da fazlaydı. Şimdi, geldiğimiz noktada, sebebi Nebati'dir, Erdoğan'dır oraları geçiyorum. Geldiğimiz noktada açlık sınırı 6.391 lira. Bu durumda ne olması lazım? Koy üstüne yüzde 6, koy yüzde 6; 6.770 lira asgari ücret olmalı. (CHP sıralarından alkışlar) Olmazsa ayıp olur, olmazsa hak yenmiş olur. "Ek bütçe" dediğiniz ikinci bütçeyi getirdiniz, ben buna ikinci bütçe diyorum, milletten 925 milyar para toplayacaksınız zam olarak, vergi olarak, vesair, vesair...

Bunu kamu-özel işbirliğine ödemek yerine, kur garantili mevduata ödemek yerine, Londra'daki tefecilere, faiz baronlarına ödemek yerine emekliye ödeyelim kardeşim, bunu istiyorum.

Ve son olarak Sayın Başkanım, mübarek bayram geldi. Allah için bu ekonomik tabloda, fiyatların bu noktaya geldiği bir noktada bayram ikramiyesi olarak 1.100 lira vermekte ayıptır; 5 kilo et parası. (CHP sıralarından alkışlar) 5 kilo et parası, kuzu eti alırsan 5 kilo da alamıyorsun Sayın Başkan. Bayram ikramiyesini de buradan Hükûmete çağrı yapıyorum: Bayram ikramiyesini de -benim gönlüm daha çok ister ama- hiç değilse 2.500 lira yaparak Hükûmet bugüne kadarki ayıp ve kusurları noktasında emeklilerden ve çalışanlardan bir helallik almış ve milletin karşısına çıkarak bayramını kutlarken de milletin gözünün içine bakabilen bir Cumhurbaşkanı görmek isterim."

ŞANLIURFA'DA ERZİNCAN KORKUSU

Erzincan'da altın madeninde rivateye göre boru patladığı gerekçesiyle siyanür suya karışmış. yani bilinçli bir boşaltma yokmuş. Biz Erzincan'a dikkat kesilmişken Şanlıurfa'dan da ses geldi. Zira Fırat oradan da geçiyor. Milletvekili Aziz Aydınlık endişesini şöyle paylaştı:

"21 Haziran 2022 tarihinde Erzincan İliç ilçesinde faaliyet gösteren altın madeni işletmesinde yaşanan siyanür felaketi Şanlıurfa halkını tedirgin etmiştir. Siyanür ve kimyasal taşıyan boruların patlaması nedeniyle 20 metreküp zehir Fırat Nehri yakınındaki arazilere üç saate yakın akmıştır. Fırat Nehri'nin şehrimizden geçmesi, içme suyunda kullanılması endişeyi fazlaca artırmıştır. Firmaya kesilen 16 milyon liralık ceza hiçbir şeyi geri getirmeyecektir. O nedenle tüm tedbirlerin ivedilikle alınmasını talep ediyorum. Ülkemizin dağını, taşını, suyunu, havasını katledenleri şiddetle kınıyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum."

tbmmtutanaklarındaekonomiemekliler erzincanşanlıurfa