Önce İnsan Sonra Haber

Putin yeni 'karargah' oluşturdu...

Anayasada yapılan değişiklikler yeni bir yasal kurum ortaya çıkardı.

Dünya 21 Aralık 2020 Pazartesi / 3 yıl önce
Putin yeni 'karargah' oluşturdu...

Ekleyen: Kozmiktürk

Rusya’da Başkan Putin’in şekillendirdiği yeni “devlet organizasyonu”nda önemli bir rol oynaması beklenen Devlet Konseyi’nin şekli ve üyeleri belirlendi. Putin, onayladığı yeni konseyin bakanlığını da bizzat yürütürecek.

Daha önce Devlet başkanına danışmanlık göreviyle bir istişari organ olan Devlet Konseyi, geçen yaz yapılan referandumla güçlendirilmişti.  Aynı referandumda Putin’e iki dönem daha aday olmanın yolunu açan değişiklik kabul edilmişti.

 Yeni Devlet Konseyi, Haziran sonu ve Temmuz başında bir hafta süren ulusal oylamadan sonra Rusya Anayasasında yapılan değişikliklerin onaylanmasının ardından yetkileri genişletilerek hem bileşimi hem de işlevleri bakımından öncüllerinden farklı olacak. Rus milletvekilleri, Danıştay'ın statüsü, örgütsel ve hukuki temeli ve faaliyetlerine ilişkin bir tasarıyı Kasım ayında resmen kabul ettiler ve tasarıyı 8 Aralık'ta cumhurbaşkanı tarafından imzalandı.

Yayınlanan kararnameye göre, Devlet Konseyi'nde Başbakan Mihail Mişustin, bölge valileri, parlamentonun iki kanadı olan Devlet Duması ve Federasyon Konseyi başkanları, parlamentoda bulunan siyasi partilerin liderleri, federal bölgelerin başkanlık temsilcileri, bazı toplumsal kuruluş ve dernek temsilcileri dahil toplam 104 kişiden oluşacak. Üyelerin bazıları dönüşümlü olarak görev yapacak.

Devlet Konseyi, kamu yönetiminden dijital ekonomi, sağlık hizmetleri ve yabancı yatırıma kadar değişen 18 sosyal ve ekonomik kalkınma komisyonunu içerecek. 

İlk Devlet Konseyi, devlet başkanına ulusal öneme sahip konularda tavsiyelerde bulunmak üzere, Eylül 2000'de Putin tarafından kurulmuştu. 

Yeni, daha güçlü konseyin yönetim yapısındaki rolü hakkında yorum yapan Devlet Konseyi Sekreteri Igor Levitin, "Anayasada yapılan değişiklikler yeni bir yasal kurum ortaya çıkardı. Tüm devlet kurumlarının koordineli bir şekilde işlemesini sağlamak, karar verirken görüşlerini dikkate almak için özel yetkiler gerekiyordu. Bu yetkiler yeni yasa tarafından Devlet Konseyi’ne sağlandı” dedi.

Devlet Konseyi'nin kuruluşunu yorumlayan siyaset bilimci Oleg Matveyçev, "Aslında, Rusya'nın dış ve iç politikasının stratejik yönlerini ve münferit endüstrilerin gelişimini belirleyecek bir karargah oluşturuldu ve kararların hazırlanması geniş bir tartışma formatında gerçekleşecek" dedi.

Türkrus'un haberine göre Matveyçev, Devlet Konseyi'ni oluşturma fikrinin ülke için yeni olmadığını hatırlatarak, "Devlet Konseyi Çarın altında da vardı. Repin'in ünlü resmi "7 Mayıs 1901'de Danıştay'ın tören toplantısı" bu konseyin toplantısını resmeder. Mevcut haliyle, Konsey 2000 yılında kuruldu, ancak bu organ Anayasa'da yer almadı. Şimdi yasal çerçevede, yeni bir formatta, çalışmalarında daha etkin olacak ve gerçek beyin fırtınası süreci orada yapılacak" diye konuştu.

putinrusyadevletkonseyi