Önce İnsan Sonra Haber

MHP, CHP, HDP bir yanda, AK Parti diğer...

Haberal: Çağımızın gerektirdiği özellikleri haiz olan Polis Teşkilatımız milletimizin beklentilerine tüm benlikleriyle cevap verirken teşkilat mensuplarının ihtiyaçları ve beklentilerini karşılamak, eksikliklerini gidermek, bizlerin kahraman polislerimize olan borcu olmalıdır.

Gündem 12 Nisan 2018 Perşembe / 6 yıl önce
MHP, CHP, HDP bir yanda, AK Parti diğer...

Ekleyen: Kozmiktürk

TBMM Genel Kurulu'nda polislerin imkanlarının artırılması için MHP Grubu'nun verdiği önerge CHP ve HDP'nin desteğine karşın AK Parti'nin aleyhte duruşu nedeniyle reddedildi.

MHP Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Erkan Haberal, "Gece gece gündüz, yağmur, kar, çamur demeden millî güvenliğimizi korumak için gözünü kırpmadan şehit olan kahraman polislerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyorum" diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çağımızın gerektirdiği özellikleri haiz olan Polis Teşkilatımız milletimizin beklentilerine tüm benlikleriyle cevap verirken teşkilat mensuplarının ihtiyaçları ve beklentilerini karşılamak, eksikliklerini gidermek, bizlerin kahraman polislerimize olan borcu olmalıdır. Vatandaşın canını koruyor ama kendi canı tehlikede. Vatandaşın malını koruyor, oturacak bir evi bile yok, kiralık evlerde, lojman sıralarında. Kamu huzurunu koruyor, kendisi huzursuzluk içinde, ailesinde huzur yok, etrafında huzur yok. Yılda ortalama 50 polisimizin intihar ettiğini özellikle hatırlatmak istiyorum. Emeklilikleri yetersiz, maaş kısıtlı, emsallerinden noksan bir seviyede.

Değerli milletvekilleri ben dâhil Milliyetçi Hareket Partisinin bütün milletvekillerinin bu konuda verdiği kanun tekliflerinin gündeme alınması elzemdir. 12/24 olan bu çalışma sistemini, grup sayısının dörde çıkarılmasıyla 12/36 sistemine dönüştürmemiz gerekmektedir. 8/5 çalışan personele iki gün izin hakkı verilmelidir. Bütün çalışanlara haftalık izin süreleri uygulanırken polisimize bunun çok görülmesi bizce adil değil ve uygun değildir. Öncelikle ifade etmeliyim ki polis kardeşlerimiz seyyanen zam ve yan ödeme istemiyor. Zaten polisin maaşı yan ödemelerle şişirilmiş, 3000 ek göstergenin hiçbir getirisi kalmamıştır, hele emeklilikte hiçbir fayda sağlamamaktadır; bunun tek çözümü, emniyet hizmetleri tazminatının emekli maaşına eklenmesi ve ek göstergelerinin 3600 olmasıdır, bunun dışındaki maddi vaatler polislerimizi hiçbir zaman mutlu etmeyecektir.

Aynı görevleri yapan Jandarma astsubaylarının göstergesi 1995 yılında yapılan düzenlemeyle 2200'den 3600'e çıkarılmıştır. Yani şurada, İçişleri Bakanlığının hemen önünde nöbet tutan, aynı görevi ifa eden Jandarma astsubayının ek göstergesi 3600 iken polis memurumuzun ek göstergesi 3000'dir. Yirmi yıldan fazladır devam eden, bu adil olmayan uygulamanın derhâl sonlandırılması, polisimizin 3600 ek göstergeye çıkarılması gerekmektedir. Emekli olan polislerin ve polis müdürlerimizin emek kayıplarının çok fazla olması sebebiyle derhâl yeni bir düzenlemeyle emekli olan diğer devlet memurları arasında en düşük maaş alanlar ayıbından kurtarmamız gerekmektedir.

Özetlemek gerekirse, 15 Temmuz kanlı darbe girişiminde bizzat yaşadık ki Emniyet içindeki şeref ve haysiyet sahibi, vatan ve millet aşkıyla yoğurulmuş polislerimizin direnişi olmasaydı belki bugün burada olamayacaktık, Meclisimiz açık olmayacaktı. O gün polisin darbecilerle beraber hareket etmesinin sonucu ne olurdu; lütfen bunu unutmayalım. Artık insaf diyoruz. Ne kadar terörist, hırsız, arsız, namussuz, pis ve pislik iş varsa bununla uğraşan polis; vatandaşımızın bu anlamda bütün dertlerini çözen polis; insanlarımızın canını, malını, ırzının sorumluluğunu gözeten polis; molotofu, bombayı yiyen de polis. Allah gani gani rahmet eylesin; 15 Temmuz gecesi darbecilerin bombalayıp şehit ettiği 50'den fazla Özel Harekât şehidimiz yaşasa idi, bu sıkıntılardan nasıl muzdarip olduklarını, büyük bir gurur ve vakar sahibi oldukları için hiçbir zaman ifade etmeyeceklerdi. Ama bu borç bizim, bu görev bizim. Küfrü, hakareti işiten polis… Aynı işi yapan diğer güvenlik güçlerimiz 150-200 bin TL'ye yakın emekli primi alırken, ikramiyesi alırken 30-40 bin TL alan, maalesef ki, polis. TSK'den emekli 5 ila 7 bin TL arası emekli maaşı alırken -ki alınmasın demiyoruz- polisimiz de aynı seviyeye çıksın diyoruz. 2-2.500 TL arasında emekli maaşı alan da polis; lojman sırası beklerken emekli olan, kiradan kiraya koşturan da polis; diğer kamu görevlileri belli zaman diliminde ortalama günde sekiz saat görev yaparken, bu sürenin 2 katı çalışan da polis."

 BOSTANCI: İİMKAN YOK

Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı ise, "Gerek çalışma şartlarını gerek teknik donanımlarını daha iyi şartlara taşıdık. Aynı zamanda, 2400 olan göstergelerini 3000'e çıkardık. Onların çalışma şartları çerçevesinde mali haklarına ilişkin daha fazla iyileştirmeyi elbette yapmak isteriz ama bunun aynı zamanda imkânlarla ilişkili bir iş olduğu şüphesiz her türlü takdirin üzerindedir. İnşallah, Türkiye daha iyi şartlara kavuşacak, biz de polislerimize daha iyi imkânları vereceğiz. Yaklaşımımız budur" dedi.

Oylama ile MHP önerisi reddedildi. Muhalefet sayımın doğru yapılmadığı itirazında bulunsa da bu tepki sonuçsuz kaldı.

 

MHP Grubu'nun verdiği önergepolisleremeklilikgöstergeErkanHaberal Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Naci Bostancı