Önce İnsan Sonra Haber

Mr. Trump o zaman gereğini yap!

'Sonu olmayan savaşlar sona ermeli!' arzusu gösteren bir Başkan bu ifadelerinin gereğini yapabilecek mi?

Gündem 13 Ekim 2019 Pazar / 5 yıl önce
Mr. Trump o zaman gereğini yap!

Ekleyen: Kozmiktürk

HAKAN ŞANLITÜRK yazdı...

Barış Pınarı Harekatı’nın ardından bir o kadar sarsıntı yaratan gelişme ABD Başkanı Trump’un twitleri oldu. Başkan’ın twitter açıklamaları dünyanın bir çok adresinde tartışıldı, gündem yarattı. Dünya kamuoyu Trump'u anlamaya çalıştı. Samimiyetini sorguladı.

Tabi konunun direk muhatabı Türkiye olduğu için bizde tartışmanın boyu daha genişti.

Trump’un açıklamalarının odağında “ABD Ortadoğu’da olmamalıydı” görüşü var.

Trump bu süreçte neler söylemiş bir bakalım:

- Ortadoğu’ya girmek ülkemizin tarihinde bugüne kadar verilmiş en kötü karardı.

- Askerlerimiz 50 sene daha Suriye'de kalamazdı

- Daha kendi sınırımızı kontrol edemezken Türkiye-Suriye sınırını kontrol etmemiz mümkün değil.

- Artık bizim ayrılmamızın zamanı geldi. (Suriye'den) ayrılacağız.

- Sonu olmayan savaşlar sona ermeli!

- Bir taraf asker göndermemizi savaşı yeniden başlatmamızı istiyor.

- Amerika Suriye'de IŞİD ile savaşmak için gerekenden daha uzun süre kaldı. Bbundan sonra orada tutuklu olan IŞİD savaşçılarıyla Avrupa, Türkiye, Rusya, İran ve Irak'ın ilgilenmesi gerekeceK.

- Kürtler bizimle birlikte savaştı ama onlara çok büyük paralar ve silahlar gönderildi. Türkiye'yle on yıllardır savaşıyorlar, 3 yıldır bu savaşı durduruyorum ama artık bu saçma sonsuz savaştan çekilme vaktimiz geldi.

- Üç seçeneğimiz var: Ya ordumuzu göndermek, ya Türkiye'yi yaptırımlarla vurmak ya da Türkler ve Kürtler arasında arabulucu olmak.

- Türkiye'ye oyunu kurallarına göre oynamazlarsa, onları ekonomik olarak ve yaptırımlarla sert bir şekilde vuracağımı söyledim.

ABD Başkanı’nın açıklamalarındaki gel-gitler dikkat çekici. Bu durum ülkesindeki siyonist baskıdan kaynaklanıyor. O baskının sözcüleri ise CIA, Pentagon,, Dışişleri Bakanlığı...

Zira bu yapılar bugüne kadar Suriye ve Ortadoğu’da yaşanan acıların sorumluları.

Trump’un Ortadoğu’dan askerlerini ülkesine döndürmek niyeti samimi görünüyor. Ama kararına direnen bir yapı var. Onlarla sıkı mücadele etmesi ve görüşlerini kabul ettirmesi gerekiyor.

Trump Suriye ve bölgeyle o kadar laf ettikten sonra “gereğini yapın o zaman?” diyenlerin sayısı arttı. Mesela Rus Senatör Aleksey Puşkov, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ortadoğu’ya girmek ülkemizin tarihinde bugüne kadar verilmiş en kötü karardı” ifadesine dikkat çekerek “Dünya kamuoyu bu ifadelerin sonuçlarını görmek ister” mesajı verdi.

Puşkov, ABD’nin Suudi Arabistan’a 3 bin ilave asker göndermesine dikkat çekerken Trump’un ifadeleri ile uygulamaların örtüşmediğini kaydediyor.

"Ortadoğu’ya girmek ülkemizin tarihinde bugüne kadar verilmiş en kötü karardı” diyen ve “Sonu olmayan savaşlar sona ermeli!" arzusu gösteren bir Başkan bu ifadelerinin gereğini yapabilecek mi?

Dünya bu sorunun yanıtını zaman içinde öğrenecek...

trumpsavaşsuriyeortadoğu