Önce İnsan Sonra Haber

Ender bir olay: Bomba Kasırgası.. Dakikalar içinde öldürebilir..

Ulusal Hava Durumu Servisi: Bu büyüklükte bir soğuk, maruz kalan ciltte dakikalar içinde donmaya ve ayrıca maruz kalma süresi uzarsa hipotermiye ve ölüme neden olabilir.

Dünya 22 Aralık 2022 Perşembe / 1 yıl önce
Ender bir olay: Bomba Kasırgası.. Dakikalar içinde öldürebilir..

Ekleyen: Kozmiktürk

Kozmiktürk-Haber Merkezi

Tarihi bir "bomba kasırgası" Çarşamba günü ülkeyi alt üst etmeye başladı , Orta Batı'dan Doğu Sahili'ne uzanan yollara kar yağdı ve yılın en yoğun seyahat haftalarından birini kesintiye uğrattı.

Fox Weather'ın bildirdiğine göre, 150 milyon Amerikalı sıfırın altındaki sıcaklıklar için Körfez Kıyısı'na kadar güneyde hazırlanırken şiddetli kar, buz ve şiddetli rüzgar birden fazla eyaleti vurdu .

Federal Havacılık İdaresi, yolcuları Minneapolis'teki uçuş gecikmelerini kontrol etmeleri konusunda uyardı. Şiddetli rüzgarlar Chicago ve Denver'daki uçuşları da geciktirebilir.

Delta, American, United, Frontier, Alaska, Southwest ve diğer havayolları değişiklik ücretlerinden feragat ediyor ve yolculara kötü hava koşullarından kaçınmak için yeni uçuşları seçme seçeneği sunuyordu.

Uçuş takip sitesi FlightAware'e göre , Çarşamba gecesi 17:30 itibarıyla 441 ABD uçuşu iptal edildi, ek olarak yarın 791 uçuş ve Cuma günü şimdiye kadar 571 uçuş daha iptal edildi .

Havalimanları yetkilileri, açık kalmak için çok çalışacaklarını söyledi. Chicago'nun O'Hare ve Midway havaalanları, pistleri ve taksi yollarını temiz tutmak için aralarında 350 parça ekipman ve 400.000 galon kaldırım buz çözücü sıvı bulunduğunu söyledi.

Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre, yaklaşık 200 milyon Amerikalı, büyük fırtına sistemi nedeniyle "yaşamı tehdit eden" soğuk sıcaklıklara hazırlanıyor.

Fox Weather, yaklaşık 92 milyon insanın soğuk hava uyarıları altında olduğunu bildirdi ve fırtına hafta içinde ilerledikçe Doğu'da daha fazla kişi bu sayıya katılacak.

Rüzgar soğutma uyarıları şu anda ABD-Kanada sınırından Teksas Körfez Kıyısı'na kadar uzanıyor ve en az 26 eyaletin bölümleri de dahil. Rüzgar titremeleri Great Plains'te eksi 60 dereceye kadar düşebilir ve Orta Batı'da 30 derecenin altına düşebilir, şiddetli rüzgar ve kar tahminleri zaten tatil seyahatini zorlaştırıyor.

Ulusal Hava Servisi Tahmin Merkezi bir tweet'te "Ülkenin büyük bir kısmı önümüzdeki birkaç gün içinde tehlikeli soğuk görecek" uyarısında bulundu . "Ani elektrik kesintilerine, ani donmalara ve buzlu yollara yol açan kar patlamaları ve şiddetli rüzgarlarla ön cephenin hemen arkasında seyahat zorlaşabilir" denildi.

Yetkililer, "bomba kasırgasının" nesilde bir kez görülen bir hava olayı olabileceğini söyledi.

Bir bomba siklonu, meteorologlar tarafından hızla güçlenen bir fırtınayı tanımlamak için kullanılan bir terim.

FOX Hava Durumu Meteoroloji Uzmanı Steve Bender , "Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları üzerine park etmiş yüksek basınç şu anda Kuzey Kutbu'ndaki kutuplardan gelen soğuk havayı alıyor ve ardından onu tamamen aşağı ve kuzey Rockies, Dakotas ve Yukarı Ortabatı'ya doğru itiyor" dedi . "Büyük Göller üzerinde gelişen bir alçak basınç merkezi, o arktik havadan yararlanacak ve onu güney Ovalarına doğru hızlandıracak."

Fox Weather'a göre, Midwest'i uyuşturmakla geçen günlerin ardından, soğuk havanın keskin patlaması Perşembe'den Cuma'ya güneye ve doğuya hareket edecek.

Kuzey Carolina ve Kentucky zaten olağanüstü hal ilan ettiler ve Georgia'nın da bunu takip etmesi bekleniyor.

Birçok eyalet sakinleri kendilerini elektrik kesintilerine hazırlamaları konusunda uyardı ve yetkililer, sakinleri yaşlı akrabalarını ve komşularını kontrol etmeleri ve mümkünse yollardan uzak durmaları konusunda uyardı.

Ulusal Hava Durumu Servisi'ne göre, "Bu büyüklükte bir soğuk, maruz kalan ciltte dakikalar içinde donmaya ve ayrıca maruz kalma süresi uzarsa hipotermiye ve ölüme neden olabilir."

Nytpost'un bildirdiğine göre Bender, "Oklahoma, Arkansas, kuzey Teksas ve kuzey Louisiana ve Mississippi Deltası gibi bölgeler - soğuğa ve potansiyel elektrik kesintilerine hazırlıklı olmalısınız, çünkü şiddetli rüzgarlar donma potansiyeliyle birlikte oldukça güçlü olacak," dedi.

Kuzeydoğuda meteorologlar, New York City ve çevresindeki banliyölerin önümüzdeki hafta sonu hızla donma ve kaygan ve tehlikeli yol koşullarına neden olma riski taşıyan yağmur görmeyi beklemesi gerektiğini söyledi.

New York ve New Jersey Liman İdaresi Salı günü yaptığı açıklamada , 23 Aralık 2022 Cuma gününden 2 Ocak 2023 Pazartesi gününe kadar havalimanlarını ve geçiş noktalarını yaklaşık 11 milyon hava yolcusu ve aracının kullanmasını beklediğini söyledi.

abdbombakasırgası