Üretim Yasa Tasarısı Meclis’te. Konuşulan, tartışılan ise zeytin alanları. Tasarı ile zeytin alanlarının yok edilme tehlikesi doğduğu için kavga çıktı.

Birkaç günden beri yaşanan tartışmalarda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan devreye girdi. Kurmaylarına, “orta yol bulun” dedi. Dün zeytin üreticilerinin temsilcileri Tarım Bakanlığı’na giderek, Müsteşar ile konuyu görüştü. Bugün de tasarının Komisyon’a geri çekilmesi kararlaştırıldı.

Bu konudaki perde arkası bilgiye göre; İktidar cenahından muhalefet temsilcilerine, “Dikili ve Çandarlı tasarıda kalsın diğer alanları çıkaralım” önerisinin geldiği kulislere yansıdı. Muhalefetin bu teklife de sıcak bakmadığı belirtiliyordu.

Dikili ve Çandarlı’da neden ısrar edildiği sorusunun cevabı olarak, Liman ve Jeotermal tesis yapılacağı duyumları vardı. Çandarlı’da liman, Dikili’de jeotermal düşüncesinin bu iki adresin tasarıda kalmasına yol açacağı söyleniyor.

Gelinen aşamada zeytin üreticileri mücadelelerinde tam olmasa da belli bir mesafe kaydetti yorumunu yapabiliriz.

FETÖ

15 Temmuz FETÖ Darbe Girişimi sonrası çok konuşulan, tartışılan husus FETÖ elebaşının iadesi. “Acaba onu Türkiye’ye getirmek nasıl sonuçlar doğurur?” ve “İyi mi yoksa kötü mü olur?” soruları var orta yerde. Bu soruların sorulmasına neden olan şey ise; daha önce yaşanan Apo deneyimi. “Apo’yu aldık ne yaptık? İyi mi oldu?” deniliyor. Aynı olumsuz tecrübenin FETÖ ile tekrar etmesinden kaygı duyuluyor.

Özellikle iktidar tarafının FETÖ elebaşını istediği görünüyor. Lakin bu kamuoyu önündeki süreç. Benim konuştuğum çok sayıda Ak Partili ve muhalefetteki siyasetçiler,  “Alıp da ne yapacağız? Bir bela var, başka bir bela çıkaracağız” şeklinde değerlendirmeler yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine konusunda yine yaptı yapacağını. Herkesin dediğinin aksine uzattıkça uzattı. Ben de pes ettim, o yüzden bu konuda yazmıyacağım.

“TBMM ne zaman tatile girecek?” sorusunun cevabı belli oldu. Gelen bilgilere göre 22 Haziran’da, yani bayramdan önce tatil başlıyor. Eylül’e kadar da bu istirahat devam edecek.