Ahmet Davutoğlu eski Başbakan, Ali Babacan da eski Bakan… Ak Parti ile ters düştüler, yeni oluşum için kolları sıvadılar.

İki isim de aylardır çalışıyor. Kurmayı deklare ettikleri partilerini belirttikleri tarihlerde ilan edemediler, rötar yaptılar.

Şimdi Davutoğlu’nun da Babacan’ın da Aralık’ta parti kuruluşunu tamamlayacakları söyleniyor.

Davutoğlu yolun başında Ali Babacan ekibine ‘birlikte hareket etme’ önerisi yapmıştı. “Siz Genel Başkan olun, Gül ve ben yardımcınız olalım” demişti. O zaman bu kabul görmedi. Davutoğlu’da yoluna kendi arkadaşlarıyla yürümeyi kararlaştırdı.

İki siyasetçinin bahsettikleri partilerini bir türlü ortaya çıkaramamaları değerlendirilmeye muhtaç. İki farklı parti kurarak amaçlarına ulaşamayacakları fikrine kapılmış olabilirler. Nitekim bana gelen bazı kulis bilgileri de bu şüphemi doğruluyor.

Rivayet o ki; Babacan ve Davutoğlu arasında bu sıralar temaslar sıklaşmış. İkisinden ziyade kurmaylar arasında değerlendirmeler oluyormuş. Daha önce birlikte hareket etmeye sıcak bakmayan Babacan-Gül ekibi şimdilerde bu şıkkı ciddi şekilde düşünmeye başlamış. Hani yarın “Davutoğlu ve Babacan ayrı ayrı parti kurmayacaklar, tek parti etrafında buluşacaklar” diye duyarsanız şaşırmayın.

Tabi gelinen aşamada Davutoğlu’nun pazarlık payının daha yükseldiğini vurgulayabiliriz. Ama kurmaylarından bana ulaşan bilgi; Davutoğlu’nun 'Genel Başkan olma' dayatmasını hiç yapmadığı yönünde.

Selçuk Özdağ’a dün bu noktada sorularım oldu. Özdağ, Babacan ekibini kastederek “İşin başında Davutoğlu Babacan’a birlikte olmayı önermişti. ‘Beraber hareket edelim’ demişti. Kabul görmedi o zaman. Hatta Ahmet Bey sizi dışardan desteklesin bile dendii. İlerde seçim işbirliği yaparız artık. Arkadaşlarla görüşüyoruz.” dedi.

Özdağ’a, “Peki Babacan ekibi fikir değiştirse ve gelin beraber olalım derse ne yaparsınız?” diye de sordum. Yanıtı, “Oturur konuşuruz” oldu. Davutoğlu’nun 'kişisel bir dayatmasının' olmadığının altını çizdi.

İşte bu atmosferde benim gördüğüm kadarıyla yeni oluşumcuların partilerinin kuruluşunda biraz daha gecikme yaşanabilir. Davutoğlu ve Babacan son anda manevra yaparak bir arada olma kararı alabilir. Yazarımız Yiğit Köymen ise "Kim bilir belki ‘Eş Başkan’ modeli altında da buluşabilirler" eklemesi yaptı.

Selçuk Özdağ'a erken seçim gündemini de sordum. “2020 Kasım veya 2021 Mayıs ayında erken seçim olacak” öngörüsünde bulundu. Buna dayanak olarak da dış politika ve ekonomideki açmazları gösterdi.