Cumhurbaşkanı seçiminde sonuçlar muhalefetin beklediği ve istediği gibi olmadı. Yığınla soruna rağmen millet; muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na değil iktidardaki yıpranmış, yorgun ve yolsuzluk iddialarının odağındaki Tayyip Erdoğan'a daha yüksek oranda oy verirken, ikisini de baraj altında bırakmayı ihmal etmedi.

Kılıçdaroğlu ve bağnaz destekçileri ortaya çıkan sonuca bakınca sağduyulu insanların "Kılıçdaroğlu yerine Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu aday olsun" söylemlerinin ne denli haklı olduğunu sanırım anlamışlardır.

Bu kadar derdi olan, açlıkla sınanan seçmen yine de Kılıçdaroğlu'na yönelmedi. Bunun ilk nedeni aday tercihindeki yanlışlık olsa da masadaki ortakların hepsini Cumhurbaşkanı Yardımcısı ilan etmek de diğer yanlıştı. Yine listelere konulan isimler ve imkan verilen kontenjan sayısı da başka bir problemdi. Türk milleti 2002'deki AKP'ye benzer bir  modele, yapıya, oluşuma izin vermemiştir.

2. tur öncesi Kılıçdaroğlu'nun oturup sorgulaması, bu yapıyı değiştirmesi kanaatimce işine yarayacaktır. Muharrem İnce ve Sinan Ogan'ı yanına alıp, tepki çeken isimleri dışlaması halinde seçmeni yeniden düşünmeye yöneltebilir.

Kılıçdaroğlu'na diğer önerim de CHP'li medyadan uzak durması olacak. 

İstanbul'da Kılıçdaroğlu Erdoğan'dan sadece yüzde 2 fazla oy alabildi.

Deprem bölgelerinden gelen sonuçların iktidar lehine olması herkesi şok etti.

Kılıçdaroğlu'nun masaya alıp, koltuk dağıttığı genel başkanlar beklenen katkıyı sağlayamadı. 

Devlet Bahçeli önderliğindeki MHP söylentilerin aksine beklentierin iki katı oy aldı.

Meral Akşener'in İYİ Parti'si hayal kırıklığı yaratarak merkez siyasette ana adres olma şansını kötü kullandı.

Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi Memleket Partisi'ne olumsuz yansıdı ve yüzde 1'de kaldı.

AKP ve MHP'nin toplam oyu 45 olmasına karşın Erdoğan'ın oy oranının bunun 4 puan üstünde olması dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu ise CHP-İYİ Parti-Yeşil Sol bloğunun yüzde 44 olan oy oranının 1 puan üzerine ancak çıkabildi.

Sinan Ogan performansıyla ilk tura damga vuran isim oldu. Yüzde 5.3 oya ulaşan Ogan bu sonuçla seçimin ikinci tura kalmasını sağlayan lider oldu. Zafer Partisi ise yüzde 2.4 ile Ogan'ın çok altında kaldı. Ogan ve Zafer Partisi 2. tur için kilit konuma ulaştı.

Hulusi Akar'ın da aday olduğu Kayseri'de AKP'nin oy kaybı devam etti. 2018'de bir önceki seçimden yaklaşık 100 bin daha az oy alan AKP, bu seçimde de yaklaşık 50 bin oy kaybetti. 6 milletvekili çıkardığı ilde bu kez 5 vekille yetinmek zorunda kaldı.

AKP her seçimde olduğu gibi devletin tüm imkanlarını pervasızca kullandı. Millet devletin bu gücüne de takıldı dersek yanlış olmaz sanırım.

En güzel şey ise iddiaların aksine sakin bir seçim süreci yaşanmasıydı. Hem süreç için hem de seçim gecesi olgunluğu için herkesi tebrik ediyorum.

Doğrusu ben muhalefetin biraz da farklı bir sonuçla kazanacağını öngörmüştüm ama sonuçlar tahmin ettiğim gibi olmadı. 

Bakalım seçmen 2. turda ne yapacak?