Ukrayna'da savaş başladı. ABD ve Avrupa'nın kışkırtmasının da etkisiyle Putin savaşın düğmesine bastı. Batı'nın vaadlerine kanan Ukrayna zavallı durumda. Sözün, sırt sıvazlamanın dışında Zelenki'ye destek yok.

Dünya'yı ateşe atan gelişmelerin dikkatli değerlendirilmesi gerekiyor. Hele de Türkiye açısından...

Putin savaşı başlatırken yaptığı konuşmada, "Dünyanın yeniden paylaşım süreci başlamıştır" dedi. ABD'nin Zelenki'yi kontrol ederek, psikolojik harp uzmanlarını Kiebv'e yollayarak, Putin'i tahrik ederek savaşın başlamasına büyük katkı sağladığı tespitini yapmalıyız.

Zelenski Batı dünyasının adamıydı. Batı'nın arzusu doğrultusunda politik davranışlarla ülkesini Rusya'nın hedefi yaptı. Halbuki ülkesinin imkam ve kabiliyetlerini göz önünde bulundurarak kavgadan uzak polirikalar sergilemesi gerekiyordu. Savunma sanayisi olmasına rağmen ihtiyaçlarını üretemeyen bir ülkenin lideri hangi cüretle Rusların karşısına çıkma gafletinde bulunur anlamak mümkün değil. Ülkesi ve milletini değil de kendisini o makamlara getiren emperyal güçlerin menfaatlerini düşünen bir liderin insanlarını ve ülkesini ateşe atmasının somut göstergesidir Zelenski...

Putin ülkesinin tarihindeki acıları bizzat yaşamış biri. O nedenle KGB'ye girmiş. Göreve geldikten sonra Rusya'yı toparlayıp bugün ABD ve Batı'ya kafa tutacak boyuta getirmeyi başarmıştır. Sovyetlerin dağılmasından sonra adeta 'artık geri adım yok' demektedir. Ekonomisi de, askeri gücü de kendi emellerini belli bir süre hayata geçirmeye yetecek düzeydedir. 

Riyakar Batı, görüntü de Rusya'ya karşı mücadele ediyor olsa da en büyük geliri petrol ve doğalgaz olan Rusya ekonomisinin finanse edilmesine katkı sağlamıştır. Artan gaz ve petrol fiyatları Rusya'nın işine yaramış ve Batı adeta Rusya'nın savaş masraflarını karşılamasına katkı sunmuştur. 

Gelinen aşamada Rusların başka bir deyişle Putin'in "istediğim olmazsa savaşa başvururum" tavrı dünya için tehdittir. Bu tavrın günümüz dünyasında kabul edilir tarafı yoktur. Bu çağda sorunların çözümü diplomasi yoluyla olmalıdır.  Tabi tarafların uzlaşma niyetleri samimiyse.

Zor durumdaki Zelenski ve Ankara'daki elçisi Türkiye'den yardım talep etmektedir. Halbuki öncelikle ABD ve Avrupa'dan destek alması gerekir. Zira politikalarını onların isteklerine göre şekillendirdi. NATO'ya girme talebinden vazgeçse, bağlantısız bir ülke olarak yoluna devam etse bu savaş olmayacaktı. Türkiye Rusya ile sıkıntı yaratacak adımlardan uzak durmalıdır. 

Muhtemelen Putin ve Rusya, Ukrayna'da Zelenski yönetimini devirip kendilerine yakın, Batı'ya uzak bir iktidar kurarak savaşı sonlandırmak isteyecektir. Bu yönde bir planları olduğu kanaatindeyim.

Rusların sembolü ayıdır. Zelenski aptaldır ama Putin kurnazdır, ihtiraslıdır.  2. dünya savaşında Hitler dünyayı yakmıştı. Şimdi aynı tehkikeyi Putin profilinde görmekteyiz.

Ortada bu kavgalar olurken İngilizlerin keyfine de diyecek yoktur herhalde. Ellerini oğuşturuyorlardır. ABD'de bu fırsattan sarsılan hakimiyetini yeniden tesis etmeye çalışacaktır. NATO'nun tahtı sallanmaktadır. 

İsanlık için kara günlere gebe olunduğu açıktır. Zira dünya yeniden paylaşılırken bedeli halklar öder...

Kimin kazanacağına gelince... Putin ve Zelenski kaybedenlerin başındadır...