ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇİN PROJE, TEKLİF VE ÖNERİLER...

46 yıldır aynı şehirde yaşayıp birde siyasi kimliğin olunca ister istemez, işin ucundan tutuyorsun. Bende faydalı olurum diye hazırladığım bazı önerileri, projeleri bildireyim dedim. Galiba benim başkanlık sıram gelmiş. Şaka bir yana, vekil olurum, başbakan devlet başkanı olurum ama belediye başkanı olmak istemem. İmar, rant, inşaat bana göre değil. Gelelim maddelere;

Çalışan kadın nüfusun çok olduğu semtlerde çok uygun fiyatlara ve uzman personel ile hizmet verecek kreşler açılmalı. (Yaşlı ve çocukların belirli saatlerde bakılabileceği bir hizmet de olmalı)

Kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmak için her fırsatı kullanma. Hobi bahçeleri, spor, kültürel aktiviteler ağırlıklı tematik parklar yapılması.  

Tarihi dokusu olan tüm bölgeler, eski evler eski mahalleler, camiler, hepsi aynı dokuya uygun restore edilmeli ve çok amaçlı kullanımı sağlanmalı.

Cebeci Stadı’nın olduğu yer üniversite öğrencilerin çok olduğu bir bölge. O yüzden yeşil alan yerine, içinde yüzme havuzu da olan çeşitli sporların yapılabileceği yerler, kültür merkezi ve kütüphane yapılmalı.

Ankara’ya kesinlikle hayvanat bahçesi yapılmamalı. Hayvanların en özgür olduğu ortam olan San Diego Hayvanat Bahçesi’nden bin kat daha iyi bir yer dahi olsa asla yapılmamalı. Başta tropikal bölgelerde yaşayan hayvanlar olmak üzere tüm canlar kendi doğal alanlarında, özgürce yaşadığı alanlarda güzeldir. Sadece kümes hayvanları veya evcil keçi, koyun at eşek, kedi köpek gibi bakıma muhtaç yaşlı, özürlü hayvanların çocuklar tarafından da bakıldığı ve beslendiği bir büyük alan rehabilite ve bakım merkezi yapılmalı. Çeşitli ilkokullar veya gönüllüler tarafından sahiplenerek bakımları sürdürülmeli Hatta içinde hayvanların gösteri amaçlı yer aldığı sirklere dahi izin verilmemeli.

Ankara ya iki ayrı fuar alanı yapılmalı. Bir tanesi (yapımı devam ediyor) Akyurt. Diğeri İvedik OSB içinde.

Ankaralı firmalar ihracata özendirilmeli. Bu amaçla, Dış Ticaret Merkezi açılıp, uluslararası bağlantılar, gümrükleme işlemleri, dış ticaret uzmanlığı eğitimi, dış ticaret ingilizcesi eğitimleri verilmeli. Çince, İngilizce, İspanyolca ve Rusça bilen personel çalıştırılmalı.

Yine sanayici ve imalatçımız hatta esnafımız için devlet hibe destekleri (Kosgeb, Sanayi Bakanlığı, Hazine Yatırım Teşvik, Tübitak v.b) ve  teşvikleri, yurt içi ve dışı krediler ile ilgili bir danışmanlık ofisi açılacaktır. Ayrıca bu ofisde ürünlerin pazarlanması, tahsili, refinansmanı, alacak ve kefalet sigortası, yatırım fonlarından faydalanma gibi birimlerde olmalı.

Teknokentlerin kapasiteleri artırılmalı. Fiber optik dijital altyapıya sahip olacak bu bölgelerde üniversite ve sanayi işbirliği kümelenmiş sektörler çerçevesinde ve sürekli yenilenen projeler ile randımanlı olarak geliştirilmeli. Özellikle güçlü Türkiye için savunma sanayinde çok daha ileride bir Ankara istiyorum.

Nitelikli işgücü oluşturma, bilim ve teknolojiyi Ankaralılara sevdirme adına bilim ve teknoloji merkezleri kurulmalı.  Çeşitli deney düzenekleri ile özellikle çocuklara ve gençlere yönelik bu merkezlerde eğitim teknolojileri, sergi alanları, tasarım ve uygulama alanları, bilgisayar kodlama eğitimleri, eğitim kitleri bulunmalı. Bu merkezlerde teknolojik firmaların da faaliyet göstermelerine özen verilmeli.

Kobilerin ve imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye elaman yetiştirilmesi işini işkur eğitim programları ve teknik ve mesleki eğitim uzmanlığı çerçevesinde süratle yerine getirilmeli. İstihdam öncelikli yetiştirme faaliyetleri yapılmalı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İş-Kur Hizmet noktaları kurulmalı. Böylece, Ankaralıların İşkur hizmetlerine ulaşması kolaylaşacaktır.

İş arayanların kaydını almak veya güncellemek,

Profillere uygun açık işleri sorgulamak,

İş başvurularını alarak başvuruları takip etmek,

İşgücü uyum programlarına başvuru yapmak ve takip etmek gibi işlemleri yapmak.

Ayrıca;

Mesleki eğitim imkanları hakkında bilgi isteyenlere,

İşgücü yetiştirme kurslarına katılmak isteyenlere,

Kendi işini kurmak isteyenlere,

Dezavantajlı gruplara, danışmanlık hizmeti verilmeli.

Her sektörde start-up ve özelikle bilişim, teknoloji, katma değerli ürünler, ithalatı azaltıcı, maliyeti düşürücü, know-how içeren her konuda her türlü girişimciye, ofis, iş planı hazırlama, devlet hibe ve teşviklerinden faydalanma imkanı sunacak merkezler açılmalı.

19 Mayıs Stadı’nın olduğu yere 50 bin kişilik yeni stad yapılmalı. Stadın altında amatör kulüplere eski yerlerinin tahsis edildiği bölümler yapılmalı. Stadın altına da, 2500 arabalık otopark, çevresine kültürel ve sportif faaliyetlerin yapılabileceği ve yeni kompleksler yapılmalı. Stadın adı da ATATÜK STADI olmalı.

Ankara civarında özelikle Mamak bölgesinde kentsel dönüşüm mağduru olan vatandaşların mağduriyetleri ilgili bakanlıklarca da koordine edilerek giderilmeli.

Ulus Ankara'nın tarihidir. Mili Mücadelenin tarihidir. Avrupa'daki hemen hemen her şehirde old town diye, tarihi dokusu korunmuş şehir merkezleri vardır. Bunların da trafiğe kapalı bir meydanı vardır. Turistler oraları gezer mest olur. Ulusunda böyle bir restorasyon sürecinden geçip, tekrar şehir turizmine kazandırılması gerekir. Tarihi binalar hariç bütün o çirkin yapılar yıkılıp, trafiğe kapatılması lazım. Hal civarı, o bölgedeki tüm esnaf yerleri, her şey yıkılıp bölge büyük bir mimari proje çerçevesinde ve Roma döneminden kalan eserler, August Mabedi, Höyük, Bend Deresi’nde bulunan Roma tiyatrosu ve Odeonu, Çankırı Kapı bölgesi Roma eserleri, Frig, Galat, Roma hatta daha eski dönemlerden kalan eserler ile ilgili yapılacak kazı çalışmaları ile birlikte, Hacı Bayram bölgesi ve eski hanlar, Çıkrıkcılar Yokuşu, ikinci el eşya satılan bölge, Güvercin Sokak, Çerkeş Sokak, binalar ile uyum içinde Ankara Kalesi’ne kadar olan tüm alan çok büyük bir kültür ve turizm alanı olarak yeniden yapılmalıdır. Hak sahipleri de mağdur edilmeden büyük bir organize yapılanma şart. Ulus koruma ve İslah Planı gerekirse revize edilebilir.

Ankara çayı, Ankara'nın içinden boydan boya geçen ufak bir deredir. Bu derenin bazı bölgeleri temiz su verilip ıslah edilerek, Eskişehir'deki Porsuk örneği gibi düzenlenip, insanların etrafında yürüyüş yapacağı, kafelerde çay kahve içeceği alanlara dönüştürülebilir. 

Ankara da ihmal edilmiş bazı semtler, mahalleler ve etrafında merkeze 12-20 km uzaklıkta köyler (artık mahalle diye geçiyor) bulunmakta. Bunların çeşitli sorunları var ve son durumlarını bilemiyorum. Son durumlarını öğrenmek gerekiyor. Bölgeye gidip yerinde tespitler gerekiyor.  

Altındağ-Doğantepe Mah. yol ve imar sorunu

Mamak-Akdere-Tuzluçayır-Hüseyın Gazi

İmrahor Bölgesi

Altındağ-İsmetpaşa

Yenidoğan ve Çin Çin

Yakup Abdal Köyü su, elektrik, okul ve kanalizasyon problemi

Evciler Köyü kanalizasyon

Tohumlar köyü sağlık ocağı

Karataş-Çankaya su ve yol ile kanalizasyon sorunu

Münye Köyü’nün ortasının imar sorunu. (halen yok galiba) 

Keçiören-Yükseltepe….

Ankara’nın civarındaki kentsel dönüşüm kapsamında olmayan veya olan her gecekondu mahallesinde süratle dönüşüm sağlanmalı olmayana ise belediye olarak sosyal konutlar yapılmalı. Yaşam alanları ve her türlü olanakları sağlanmalı.

Devlet Üniversitelerinin girişinde veya içerisinde rektörlüklerinde uygun gördüğü mevkilerde sabah saat 8.30 dan 10.30 a kadar paketli roll ekmek ve çorba servisi yapılmalı.

Kızılay, Cebeci, Bahçelievler, Keçiören, Ulus, Yenimahalle olmak üzere, milli kütüphane konseptinde 6 ayrı bölgeye her biri 500 kişi kapasiteli. Yazları kültürel ve eğitim faaliyetlerinde kullanılacak “İyi ki Varsın Eren Bülbül Kütüphaneleri ve Kültür Merkezleri” kurulacaktır. İçerisinde 100 kişilik sinema ve tiyatro salonu ve küme çalışma odaları ile gönüllü eğitmenlerin ders verecekleri sunum yapabilecekleri bölümler de bulunmalı.  

Ankara’ya her sene yeni gelen yerli ve yabancı üniversite öğrencilerinin, adaptasyon, ulaşım barınma v.b sorunları için kayıt dönemleri boyunca, hızlı tren garı, havaalanı, Aşti, Kızılay ve Ulus gibi yerlerde danışma merkezleri oluşturulacaktır. Özelikle çeşitli zararlı tarikat ve cemaat yurtlarında kalmamaları için yurt veya belirli kiralanmış uygun apartlara öğrenciler yerleştirilmeli.

Samsun yolu üzeri Ankara’nın doğusunda üniversite yok. Uygun bir üniversite alanı oluşturulması gerekiyor.

Yine Samsun yolu üzeri Elmadağ bölgesinde mobilya imalatı, demir ve plastik sektörü ile oto satış ve oto sanayi bölgesi oluşturulmalı.

Dikimevi Metrosu, Kayaş’a kadar mevcut otobüs yolu boyunca uzatılmalı.

Hasanoğlan dan gelen Hatip Çayı üzerinde uygun yerde 2 km lik bir alanda mesire yeri park yapılmalı. Dere islah edilip çevre düzenlemesi gerekirse kamulaştırma yapılmalı.

Ankara da Kızılay, Ulus, Dışkapı ve Mamak da öğlen ve akşam açık aşevi olmalı.

40 yaşını geçmiş, herhangi bir gelir olamayan veya sadece yaşlılık aylığı alan dar gelirli aileler, kişiler tespit edilip iş sahibi olmaları, hangi konularda ne mağduriyetleri varsa giderilmeleri veya belediyeye ait sosyal konutlarda bakımları üstlenmesi gibi hizmetler verilmeli.

Kurban Kesim yerlerinin her bölgede 3 katına çıkarılması. Değişik alanlarda bu hizmetin verilmesi.

Saraçoğlu Mahallesinin aslına uygun bir şekilde restore edilip Ankara Üniversitesi Güzel sanatlar fakültesi olarak hizmet vermesi sağlanmalı.  Ayrıca belediye ve üniversite bünyesinde halk eğitim, güzel sanatlar ve meslek edindirme kursları açılmalı.

Sokak köpekleri, bulundukları alandan alınıp, kısırlaştırılıp rehabilite edilip tedavileri yapıldıktan sonra tekrar alındıklara yere geri bırakılmalı. Üretim çiftlikleri denetlenmeli. Köpek üretip satanlar hakkında işlem yapılmalı. Pet shoplardan sadece barınaklara terk edilmiş hayvanların satışına izin verilmeli. O da canlı teşhir olmadan. Video görüntüler üzerinden. Yada 4 ayını geçirmiş aşıları yapılmış ve sahiplendirme sertifikası ile birlikte ancak 3 günlük teşhir izni verilebilir.

Gönüllü besleme yapan barınaklar denetlenmeli ve rant sağlayanlar tespit edilip faaliyetlerine son verilmeli. Bu barınaklarda kullanmak üzere belediye olarak anlaşmalı yem fabrikalarından ucuza mama üretimi yaptırılmalı.    

Eymir Gölü ODTÜ’ye aitir ve öyle kalmalı.

Ülkemizde bazen arz fazlalığı sebebi ile ürünlerini satamayan ve ürünleri çöpe giden köylülerimizin mahsulleri belediye tarafından satın alınacak ve lojistik dahil maliyet fiyatına Ankaralılara pazar yerlerinde açık olmayan yani pazar kurulmayan günlerde satılmalı. Böylece hem üretici hem de tüketici kazanacaktır.

Ankara civarı, Çorum-Hattuşaş, Ürgüp&Göreme, Ihlara Vadisi gibi tarihi alanlar, Kızılcahamam ve çevresi ormanlar yaylalar, trekking ve doğa sporları alanları bulunmaktadır. Rehberler eşliğinde ve maliyetine her pazar bu bölgelere geziler düzenlenebilr. Ayrıca Sakarya Savaşı ve Birinci ve İkinci İnönü savaşlarının geçtiği yerler ve Başkomutanlık meydan muharebesinin kazanıldığı Ankaraya yakın cephelere de yine 19 Mayıs, 23 Nisan ve 30 Ağustos da geziler düzenlenmeli.

Ankaraya İlam Bilim ve Teknolojsi müzesi açılacaktır. Ankara’ nın tarihsel öneminin ve değerinin önemini anlatacak panaromik bir alanda yapılmalı.

Konya Yolu- Çetin Emeç Bulvarı- Hoşdere-Yıldız-Uğur Mumcu Caddesi ve Vedat Dalakoy caddesi güzerğahında çalışacak otübüs seferi konulmalı.

Aynı şekilde Demetevler-Yenimahalle-Keçiören-Etlik ve Aydınlıkevler güzerğahını da birbirine bağlayan yeni bir hat açılmalı.

Devlet üniversitesi öğrencilerinin ulaşım sorunları çözülmeli.   

Öğrenci bileti 1,25 kuruş olmalı.

Ankara Ulaşım Kartı, Halk Otobüslerinde de geçmeli.

Ankapark işletmeye açılmalı. İşletme durumuna göre devir hakkı verilebilir. Yada yapılan ihale sonucu maksada uygun en iyi teklifi veren işletmeciye de bir şans tanınabilir.

Şu an 6 ayrı yerde hizmet veren adliye binaları ikiye düşürülmeli. Sıhhiye Merkez Adliyesi’ne yakın bir bölgeye avukatların kolay ulaşımı amacıyla yeni bir adliye binası yapılacaktır.

Engelli vatandaşlar için, Kısa Süreli Engelli Yaşam Merkezleri açılmalı. Böylece sağlık, rehabilitasyon, eğitim, kültür ve sosyal aktivelerden gün içinde faydalanabileceklerdir. Duyu bütünleme odası, kör oda, kantin, kuaför v.b hizmetler de verilecektir.  Özellikle Down sendromlular için de farkındalık yaratacak, kendi yeteneklerini keşif edecek ve geliştirecek, özbenlik kazanabilecekleri birimler de merkez bünyesinde faaliyet gösterecektir.

Çeşitli uygun yerlerde ve caddelerde, bisiklet yolları, bisiklet ve elektrikli motosiklet ve bisiklet park yerleri (isteyenler bedava belediyenin kendine has özellikleri, rengi ve modeli olan bisikletleri de kullanabilecekler ve yine park edecekler), model uçak uçurtma alanı yapılacak ve teknik destek birimleri ve eğitimleri verilmeli.

Uygun yerlerde, sadece yayaların kullanabileceği, parklar ve spor&kondisyon yapabilecekleri yaya aksları yapılandırılmalı. Tunalı Hilmi Caddesi ve Bahçelievler Yedinci Cadde, pazar günleri araç trafiğe kapatılıp, çeşitli sosyal aktivitelerin düzenlendiği alanlar haline getirilmeli.

Otopark sorunu için, uygun yerlerde yer altı ve yer üstü çok katlı otoparkları oluşturulmalı. Şehir içinde bulunan park yeri yasağı levhalarının elzem olanları (güvenlik, yol girşi v.b nedenler) dışında olanları kaldırılmalı ve zaruriyet olmadan çekici ile bölgeden araçların kaldırılması uygulamasına son verilmeli. Lastik kilitleri ve gezici ekipler marifeti ile bu sorun çözülmeli.  

Nitelikli Öğrenci Çamaşırevleri açılmalı. Benzerlerinden farklı bir şekilde; öğrencilerin çamaşır yıkama ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda akranları ile vakit geçirebilecekleri sosyal alanları barındıran, paylaşımı ve dayanışmayı teşvik eden yaşam ve hizmet merkezleri olmalı.

Engelsiz Belediyecilik Projesi kapsamında: İşitme engelli vatandaşlarımız ile görme engelli vatandaşlarımızın tüm talep ve şikâyetlerinin rahatlıkla belediye tarafından alınabilmesi, onların belediye ile çok daha rahat iletişim kurabilmelerinin sağlanabilmesi amacıyla belediye personeline yönelik olarak “İşaret Dili” eğitimleri başlatılmalı. Özellikle, belediyeye ait hizmet birimlerinin girişlerinde bulunan ve vatandaşlar tarafından yazılı talep ve şikâyetlerin alındığı yerlerdeki personel ilk olarak eğitilmeli. Ayrıca, proje kapsamında, “İşaret Dili” eğitiminin yanında “Görme Engelliler Alfabesi” olarak da bilinen “Braille Alfabesi” eğitimlerine de başlanılmalı.  Görme engellilerin okuyup yazması için kullanılan bir alfabe metodu olan “Braille Alfabesi” eğitimleri sonucunda eğitime katılan personel alfabenin en zor kısmı olarak da tanımlanan kısaltmalar da dâhil olmak üzere tüm kabartma yazıları okuyabilir ve yazabilir hale gelmeli. Eğitim sonucunda görme engelli vatandaşlarımız tarafından yazılan talep ve şikâyetler Türkçe karakterlere çevrilmek suretiyle ilgili birime gönderilmeli ve talep ve şikâyete ilişkin geri bildirim yazıları da özel daktilolar ile “Braille” alfabesine dönüştürülerek vatandaşlarımıza gönderilmeli.

Sağlık kuruluşlarından ve evlerden kullanılmamış ilaçların toplanması ile oluşturulacak Ankara Halk Eczanesi ile israf olacak ilaçları ihtiyaç sahipleri ile ücretsiz olarak buluşturulmalı. Böylece;  

Sağlık güvencesi olmayan, dar gelirli, kimsesiz ve sokaklarda yaşayan vatandaşlar ile devlet güvencesinde olmayan mülteciler durumlarını belgeledikten sonra Ankara Halk Eczanesi’nden ücretsiz olarak faydalanabilmeli.

İlaç isteğinde bulunabilmek için mutlaka doktor onaylı reçete istenmemeli.

Vatandaşlar ayrıca eczaneden ilaç kullanımı ile ilgili her türlü danışmanlık hizmetini de alabilmeli.

Kan Kardeşi Projesi

Kan Bankası veri tabanı oluşturulmalı.Belediyenin oluşturduğu kan bankası veri tabanı, kimin uygun kan sahibi olduğunun, nasıl ulaşılabileceğinin kolayca bulunabileceği bir zemin sağlayacaktır. Kaza ya da hastalık gibi acil durumlarda en kısa sürede ulaşılması gerekebilecek ve hayati önem taşıyan bu bilgiler Ankara Büyükşehir Belediyesi veri tabanında saklanarak acil durumlarda ihtiyaç sahibi Ankaralılarla paylaşılacaktır. Böylece en çok ihtiyaç duyulan bir alanda çaresizlik ve panik yaşanması engellenecek, vatandaşlarımız arasında hayati bir dayanışma ve "kan kardeşliği" kapısını açmış olacaktır. 

Kan ihtiyacı halinde ise, belirlenecek ……numaralı iletişim merkezine 7/24 ulaşıp talepler iletilebilmeli. İletişim Merkezi yetkilileri, kan bankası veri tabanından bağışçı bilgilerini araştırıp, uygun bağışçıların bilgilerini en kısa sürede vatandaş ile paylaşacaktır. Bu insani göreve katılmak ve ihtiyaç halinde bilgi sorgulamak için internetten formlar doldurulacaktır. Kan bağışında bulunan vatandaşlarımız, ihtiyaç sahiplerinin ya da çağrı merkezinin bilgilerine ulaşabilme hakkını kabul edeceklerdir. Ancak sadece ihtiyaç halinde ilgili kişi ile irtibata geçilecek ve gizli bilgiler üçüncü şahıslara asla verilmeyecektir.  

İsteyenler evlerinde bulunan iyi durumdaki fazla giyim, mobilya, gıda veya kitap&dergi gibi eşyalarını sadece belediyelere ait yerlerde dağıtılmak üzere muhtaç durumdaki ya da ihtiyacı olan vatandaşlara verilmek amacıyla belediyeye verebilmeli. İnternet üzerinden veya telefon ile alınacak ilk detaylı bilgilere göre belediyenin ilgili birimlerinden gelen personele, belge karşılığı emanet edilen bahsekonu bu materyaller. Orijinal halleri ile ihtiyaç sahipleri tarafından alınabilmeli.

Atık lastikden geri dönüşüm tesisi yapılmalı. Böylece, sokaklar, parklar ve gerekli bölgelerin döşenmesi ve kaplanması için üçte bir maliyetine ve yüksek teknolojili belediye imalatı ile karşılanmış olacaktır. Atık lastikden, Kauçuk Granül, Çelik Tel ve Kord Bezi sağlanmaktadır. Kauçuk granülün kullanıldığı alanlar: Halı sahalar, tartan pistler, yer döşemeleri, kauçuk sanayi , lastik karo, çocuk oyun alanları gibi yerlerdir. Çelik tel ve Kord bezi ise satılacak veya katma değeri yüksek farklı ürünler elde edilebilir.

Katı Atıkdan Enerji Elde Edilmesi. Nato Yolu- Mamak da bulunan tesisin yanı sıra yıllık 150 bin ton katı atıkdan enerji üretmek üzere sadece arazinin üst kalınım hakkını ve yarı yarıya işletme hakkını 10 seneliğine devir edilecek yurtdışı kaynaklı doğrudan yabancı sermaye yatırımı ile belediyeden herhangi bir kaynak çıkmadan 10 milyon euroya yeni bir tesis yapılacak olup, buradaki tesisden elde edilecek enerji belediye bünyesindeki tüm binalar, hizmet merkezleri, sosyal ve spor tesislerin enerji ihtiyacı için kullanılabilir. Konu ile ilgili Enerji Bakanlığı ve Başkent Enerjisa ile anlaşma yapılabilir.    

Ulaşım Koordinasyon Merkezi ile birlikte tek yönlü, sağa sola dönüşü yasak olan tüm caddeler ve sokaklar mümkün olduğu müddetçe tekrar gözden geçirilip en uygun ve daha kolay ulaşım amaçlı yeni düzeneklerine kavuşturulmalı ve Ankaralıların mağduriyetleri giderilmeli.  

Son olarak, yaşadığı şehri iyi bilenlerden biriyim. Ben daha ziyade istihdam, ticaret yada eğitim veya sosyal alanlarda projeler hazırladım. Elzem olanları düşündüm veya en yüreğe dokunabilecek olanları düşündüm. Şu gönül belediyeciliği olayı var ya… Bir başbakan neden belediye başkan adayı olur, yada bir bakan ve daha önce 4 kere başkanlık yapmış birisi neden  Ankara ve İstanbul’a başkan olmak ister. Bunun tek açıklaması var o da rant için. Binali ve Özhaseki de bu konuda zaten fazlasıyla mimli. Kısaca AKP’ye yakışan gönül değil de rant belediyeciliğidir..