Ankara referandum sonrası iktidar partisindeki değişime kilitlendi. Bu eksende ilk adım atıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kurduğu partiye tekrar üye oldu. Bunu 21 Mayıs’taki olağanüstü kongrede Genel Başkan seçilmesi izleyecek.

Erdoğan Ak Parti’nin Genel Başkanı seçildikten sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın durumu ne olacak? Bu sorunun yanıtı hakkında; “Genel Başkan Vekili gibi bir makam oluşturulabilir ve bu koltuk da Yıldırım tarafından doldurulabilir” bilgisi veriliyor. Aksi durumda partilerde Genel Başkan’a vekalet eden Genel Başkan Yardımcısı koltuğu Binali Bey için ayarlanabilir. Tabi bu anlattıklarım Yıldırım ile devam edilmesi durumunda geçerli. Eğer yerine başkası düşünülüyorsa o zaman bahsettiğim formüller o kişi için işletilecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eksenli bazı iddialar 7-8 aydan beri mevcut ama Binali Yıldırım’ın devam etme olasılığının güçlü olduğunu da kaydetmiş olayım.

Kabine değişimi sırasında neler yaşanabilir? Biraz da kulislerden buna yönelik duyumlarımı aktarayım…

Değişimin 3/1 oranında olacağı konuşuluyor. Belki sayı artabilir de. Bakanlar kurulu toplam 26 kişi. Başbakan, 4 Başbakan Yardımcısı ve 21 Bakan var. Başbakanı bir yana bırakacak olursak 25 kabine üyesinin 3/1’i yaklaşık 8 – 9 bakana isabet ediyor. Bu 10’da olabilir. Koltuklarından olması muhtemel isimler olarak şunlar sıralanıyor:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma - Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci.

FETÖ ile bağlantılı kimse kalmayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ak Partili diğer yetkililerin gerek parti organlarında gerekse kabinede yapacakları değişimin çapı geniş olacak gibi. Bu değişimler yaşanırken göz önünde bulunduracakları en önemli kriterlerden biri FETÖ eksenli olacak. Edindiğim izlenime göre iktidar partisinde FETÖ ile bağlantılı kimse kalmayacak. Bu hususta temizliğe özen gösterilecek. FETÖ tasfiyesi Genel Merkez ve Bakanlar Kurulu ile sınırlı da olmayacak. Tüm parti teşkilatlarında ve Belediyelerde izleri görülecek. Bu doğrultuda Melih Gökçek ve Kadir Topbaş gibi bazı isimler de hedef olabilir.

Ak Parti’deki FETÖ eksenli gelişmeleri TBMM’deki FETÖ bağlantılı milletvekillerine yönelik adımlar izlerse de şaşmamanızı tavsiye ederim. Bir bakmışsınız onlarca vekil FETÖ çerçevesinde bir gece veya bir sabah yeni adreslerine götürülmüş. Tabi böyle bir adım atılması halinde Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i fesih ederek erken seçime gitme aşaması peşinden gelebilir. Yaşanması muhtemel bu denli bir operasyonun anlamı da “siyasi ayağa dokunmak” diye izah edilebilir. Çünkü FETÖ’nün siyasi ayağına dokunulmadığı eleştirileri iktidara destek veren çevrelerin de ortak görüşü. Devlet Bahçeli de aynı fikri savunanlardan. Ne de olsa Türkiye’de artık hiçbir şey sürpriz sayılmaz.

Devam edeceğiz…